V. Horowitz:

Op 25 december 1986, de eerste van de drie Kerstdagen die de Zeeuwen vieren, schreef de Zeeuwse literator Hans Warren in het pas verschenen deel 16 van zijn verbijsterende Geheim Dagboek dat hij op Kerstavond had gekeken naar een tv-opname van de pianist Vladimir Horowitz. Hij zag ,,elk adertje op z'n slaap'' en de ,,wat opgekrulde top van z'n rechterringvinger''. Warren: ,,Juist omdat hij een eenvoudig, nederig dienaar van de componist bleef, is hij een levende legende geworden. Geen aansteller, geen klavierleeuw.''

Ik ben ook een Zeeuw, maar wat een misvattingen bij de inmiddels overleden Warren! Horowitz was een exemplarische klavierleeuw, bij wie het ging om zijn hoogstpersoonlijke pianospel, niet om het dienen van de componist. De noten waren slechts aanleidingen voor zijn unieke optredens. Dáárom was Horowitz (1903-1989) een legende! Luister zelf naar tal van cd's, uitgebracht wegens zijn honderdste geboortedag.

Century Edition Chopin, Scriabin etc. Div. nrs. Sony *****

    • Kasper Jansen