The Veils

Finn Andrews is niet alleen de zoon van oud XTC en Shriekback-pianist Barry Andrews, hij heeft ook nog het fraai-fletse uiterlijk van de kwijnende dandy. Bovendien is Andrews zanger/gitarist van de nieuwe Engelse band The Veils. Hij ziet er uit als een dandy, hij zingt er ook naar. Andrews kwijnt en kweelt alsof het jeugdige leven hem ieder moment door de vingers kan glippen.

Zijn muzikanten leveren een passende omlijsting voor zijn gekwelde bespiegelingen. Compleet met de noodzakelijk strijkers, en twinkelend gitaargetokkel. Bovendien uit Andrews zich in fraaie melodieën, waarin de pathos net binnen de perken wordt gehouden. Of soms net niet.

Het is jammer voor The Veils dat Engeland een rijke historie heeft op het gebied van zingende dandy's. Denk aan Morrissey, Ian McCullough (Echo&The Bunnymen) en Brett Anderson (Suede). The Veils doet daar iets te vaak aan denken. Volgende week te zien in ons land: 8 maart Tivoli, Utrecht en 9 maart Nighttown, Rotterdam.

The Runaway Found (rtradecd135) ***

    • Hester Carvalho