STRIJDVRAAG: HEBBEN VROUWEN HUMOR?

Internationale vrouwendag, aanstaande maandag, is een prima dag voor moderne moslima's om aan symbolische zelfontmaagding te doen, en om daarna een bebloed laken bij wijze van vlag aan het balkon te hangen. Dat schreef mensenrechtjurist Naema Tahir afgelopen maandag op de Opiniepagina in deze krant.

Bij het feministische maandblad Opzij hebben ze andere ideeën over de invulling van Internationale Vrouwendag. Ze organiseren maandagavond een avond over de vraag: hebben vrouwen humor? Titel van de avond: Lachen met Opzij. (Kaarten via www.felix.meritis.nl) Cabaretières Marijke Boon, Mylène d'Anjou en Lenette van Dongen treden op. Daarnaast is er een panel-discussie onder leiding van Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuis met klein-kunstrecensenten Rinkse Wels (Trouw), Patrick van den Hanenberg (de Volkskrant) en Henk van Gelder (NRC Handelsblad).

Aan de laatste alvast de vraag: hebben vrouwen humor?

Van Gelder: ,,Jazeker. Maar ze hebben een ander gevoel voor humor dan mannen. Ze richten zich meer op zichzelf. Mannen maken meer grappen over de buitenwereld. En over vrouwen. Vrouwen richten zich meer op hun innerlijk, en maken hoogst af en toe een grap over mannen.''

Wat vind je van die combinatie: humor en Internationale Vrouwendag?

,,Ach, de bitse toon wordt vervangen door een lach. Dat past in deze tijd. De strijd wordt vervangen door ontspanning.''

Is de vrouwenstrijd in het cabaret inmiddels gestreden?

,,Dat kun je wel zeggen. Aanvankelijk overheerste mannelijke humor: vrouwen waren uitvoerenden in de kleinkunst, en de mannen schreven alles. Maar dankzij cabaretières als Jasperina de Jong en Adèle Bloemendaal is dat in de jaren tachtig toch wel veranderd. Zij gaven zelf al aan waarover ze humor wilden in hun cabaret. Moderne cabaretières als Lenette van Dongen en Sanne Wallis de Vries zijn vrouwen die zelf schrijven en uitvoeren. Mannen- en vrouwenhumor zijn nu in evenwicht.''

    • Paul Steenhuis