Schreeuw

Pijn is handig, want hij waarschuwt tegen beschadigingen en andere ellende. De eigenaar van de pijn kan dan ingrijpen. Dit is het theoretisch nut van pijn. De praktijk is ingrijpender. Het Science Museum London (www.sciencemuseum.org.uk) wijdde in samenwerking met de Wellcome Trust een grote tentoonstelling aan pijn, waarin kunst en wetenschap op typisch moderne wijze worden gemengd. Het motto is `Pain: passion, compassion, sensibility'. Het resultaat is vanzelfsprekend huiveringwekkend, veel suggestie is op dit gebied meestal niet nodig. Zo is daar de overzichtelijke anatomische tekening van de spieren van schouder en nek – maar het ontvelde hoofd lijkt het uit te schreeuwen. De compassie wordt in Londen vertegenwoordigd door de kleren van een in de strijd gesneuvelde jonge toreador. Het hier afgebeelde beulsmasker uit de zeventiende eeuw zal dus wel onder het hoofdje sensibility (gevoeligheid) in de tentoonstelling zijn opgenomen.