Schitterend

Nederland heeft er een schitterend bridge-evenement bij: het Witte Huis Internationale Top Teams Toernooi. De eerste editie vond afgelopen weekeinde plaats in Utrecht bij de Nederlandse Bridge Bond. De organisatie was er in geslaagd een veld van ongekende sterkte aan te trekken. In het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel wemelde het van de wereld- en Olympisch kampioenen. Ons land heeft een rijke traditie aan mooie bridgewedstrijden, maar de laatste jaren raakten we op dat punt een beetje in de versukkeling door het wegvallen van serieuze sponsors. Gelukkig maar dat twee bridgeliefhebbers en succesvolle zakenlieden, Max Abram en Herman Drenkelford, de draad weer hebben opgepakt. Dankzij hun steun kon het `White House' van de grond komen. Eigenlijk moet je dat letterlijk nemen, want Abram en Drenkelford financieren ook de renovatie van het Witte Huis-complex te Amsterdam tot een nieuw en groot bridgecentrum. Het Witte Huis-toernooi was een prooi voor een gemengd Russisch-Pools viertal, dat in de laatste wedstrijd concurrent Viva uit Den Haag naar een grote nederlaag speelde. Uit die wedstrijd een interessant slem:

Z/OW

♠ A V 6

♡ A 7 2

♦ H 10 4

♣ A 7 3 2

♠ 9 4 2

♠B 10 3

♡ 5 4

♡ V 9 3

♦ V 8 7 2

♦ B 9 5

♣ H 9 6 5

♣ V B 8 4

♠ H 8 7 5

♡ H B 10 8 6

♦ A 6 3

♣ 10

Joop Meijs speelde 6♡ vanuit zuid. West kwam uit met klaveren. Meijs nam het aas, sloeg troefaas en speelde harten naar de boer. Daarna testte hij eerst de schoppens. Toen die liepen, nam hij troefheer mee en claimde hij twaalf slagen.

Op de andere tafel zat Alexander Petrunin uit Sint Petersburg als zuid eveneens in 6♠. Ook hij kreeg klaveren uit. Hij won het aas, troefde een klaveren in zijn hand, stak over met troefaas, troefde weer klaveren, sloeg troefaas en ging toen met schoppen naar de dummy om de vierde klaveren af te troeven. Ook hij kon hierna twaalf slagen claimen. De speelwijze (troeven 3-2 = 68 procent) van Petrunin is iets van vijftien procent beter dan die van Meijs (troefvrouw vinden = vijftig procent min een mogelijke overtroever). In beide speelwijzes moeten de schoppens gunstig zitten.

    • Jan van Cleeff