Olie en aardgas ruimen het veld voor steenkool

Steenkool is terug van weggeweest en het aardgas is op zijn retour. Dat komt, schrijft het Amerikaanse beursweekblad Barron's, doordat de prijzen voor aardgas en olie flink gestegen zijn. Aardgas, tot dusverre de favoriete energiebron van de elektriciteitsbedrijven, is duurder dan het ooit was in de afgelopen twintig jaar. En het is volgens het blad nu ook wel duidelijk dat de olieprijs langer hoog zal blijven dan de voorspellers tot dusverre dachten.

De Amerikaanse elektriciteitsbedrijven zagen de bui hangen en zijn overgeschakeld op het bouwen van elektriciteitscentrales die werken op steenkool. Want niet alleen aardgas is op zijn retour, maar ook atoomenergie is geen optie meer voor de productie van elektriciteit. Er zijn op dit moment al drie kolencentrales in aanbouw, in de Amerikaanse staten Wisconsin, Arizona en Colorado. Een onderneming als Peabody Energy werkt volgens het blad aan plannen om elektriciteitscentrales naast steenkolenmijnen te bouwen. Het in St. Louis gevestigde bedrijf is goed voor 10 procent van de Amerikaanse steenkolenproductie voor de elektriciteitsvoorziening, en is daarmee nummer één in de branche. Aan voorraden ontbreekt het niet want Amerika staat volgens het blad van oudsher bekend als `het Saoedi-Arabië van de steenkool'.

Het besluit van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, om de winning van ruwe olie te verminderen met een miljoen vaten per dag ,,lijkt iets als een rookgordijn'', schrijft het maandblad Middle East. Daarachter gaat volgens het blad een oproep schuil van de olieministers aan alle leden om de overeengekomen quota niet te overschrijden. Het blad wijst de suggestie van de hand dat de OPEC de prijzen opdrijft. Het herinnert eraan dat de OPEC-landen er ook voor zorgden dat de olievoorziening op peil bleef toen vorig jaar de vraag maar bleef stijgen.

Maar het blad erkent dat het OPEC-besluit niet goed is voor de positie van president Bush in de verkiezingen. Immers, ,,het ziet er naar uit dat het besluit het lopende handelstekort van 500 miljard dollar per jaar nog zal verergeren'', zodat de dollar verder verzwakt. Toch wringt de OPEC zich volgens het blad in allerlei bochten om een redelijk prijsbeleid te voeren. Ze doen die moeite volgens het blad omdat de Amerikanen toch al lang vinden dat de OPEC maar eens een toontje lager moet zingen. Het gaat de OPEC echt alleen maar om ,,een stabiele olieprijs'', bezweert het blad bij monde van de Saoedi-Arabische olieminister Ali Al Naimi. En als de vraag naar olie in landen als Indonesië en China blijft groeien, in combinatie met onverzadigbare behoefte aan olie in de VS, ,,dan is er uiteindelijk genoeg te verdienen voor iedereen'', zo paait het blad de OPEC-critici.

Presidentsverkiezingen zijn goed voor de koersen, schrijft het tweewekelijkse Amerikaanse zakenblad Forbes, vooral als de zittende president meedoet. Het perspectief op een gemakkelijke herverkiezing stimuleert de investeringen. Gedurende de hele twintigste eeuw, weet het blad, zijn er maar vijf presidenten geweest die de verkiezingen verloren: Taft, Hoover, Ford, Carter en Bush senior. Bovendien zijn er sinds 1926 maar drie verkiezingsjaren geweest waarin de koersen daalden: in 1932, het dieptepunt van de Grote Depressie, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940, en recentelijk in 2000 toen de nieuwe economie een fata morgana bleek te zijn. Er moet dus heel wat aan de hand zijn, wil het gunstige effect van presidentsverkiezingen achterwege blijven. Bush wint, en de koersen stijgen, voorspelt het blad.

Dat de beleggers er weer zin in hebben, blijkt ook uit de toestroom van buitenlandse investeringen in China, bericht het Amerikaanse weekblad BusinessWeek. Op Amerika na is China het land dat in 2003 het grootste bedrag aan buitenlandse investeringen ontving, te weten 53,5 miljard dollar. En als de dollar blijft dalen, zal dit bedrag dit jaar pijlsnel stijgen tot 100 miljard dollar, voorspelt het blad. En zelfs als de koers van de dollar niet meer daalt, zullen de investeringen in het land toch nog 30 procent groeien.

Het is een goed moment om in China te investeren, omdat de yuan, de Chinese munt, vastgepind zit aan de dollarkoers. Maar dat zal volgens het blad dit jaar wel veranderen, omdat de Chinese overheid overweegt de binding aan de dollar losser te maken. En revaluatie van de yuan zou de waarde doen stijgen van de investeringen uit het buitenland.

Buitenlanders zijn in Saoedi-Arabië niet populair, hoewel het onderhuidse enthousiasme voor terreur tegen de ongelovigen wel bekoeld is. Volgens het Britse weekblad The Economist is daling van de olieprijs de grootste zorg van de Saoedi's, omdat daardoor het vuur van het interne extremisme verder zou oplaaien. In een groot artikel over de dilemma's van het regerende koningshuis schrijft het blad dat de clan van de koninklijke familie samen met de middenklasse als de dood is voor het extremisme van Bin Laden. Bovendien daalt de welvaart. Sinds 1980 is het inkomen per hoofd van de bevolking gehalveerd tot 10.000 dollar.

    • Herman Frijlink