Michael Dell gaat het wat rustiger aan doen

Michael Dell, net 39 jaar oud, gaat het wat rustiger aan doen. Hij kan het zich veroorloven. De man die twintig jaar geleden met 1.000 dollar op de bank pc's begon te verkopen vanuit een studentenhuis in Austin, Texas, is momenteel zo'n 13 miljard dollar waard.

Net zoals Bill Gates in 2000 de leiding bij Microsoft aan Steve Ballmer gaf, doet Michael Dell het dagelijkse management van het bedrijf over aan Kevin Rollins, die reeds sinds 2001 de nummer twee is. Officieel blijft Michael Dell voorzitter van de raad van commissarissen, maar algemeen wordt aangenomen dat hij nu wat meer tijd wil spenderen met zijn vier kinderen in Round Rock, Texas, waar hij woont met zijn vrouw Susan. En met filantropie door middel van de Michael & Susan Dell Foundation. Mocht hij toch weer geld willen verdienen, dan kan dat met zijn beleggingsmaatschappij, MSD Capital.

Dell heeft zijn huidige, astronomische rijkdom mede te danken aan Rollins, die in juli formeel de CEO-titel overneemt. Toen Rollins in 1996 bij Dell kwam, had de pc-fabrikant een omzet van 5 miljard dollar. In 2003 was dat 41,4 miljard dollar. De koers schoot in diezelfde periode die van Microsoft ver voorbij. En het bedrijf, dat een beurswaarde heeft van 85 miljard dollar, groeit nog steeds.

Toch was het Michael Dell zelf, die de basis legde voor het ongeevenaarde succes van Dell Computers, dat hij begon door IBM-onderdelen zelf in elkaar te zetten en te verkopen onder de prijs van een nieuwe IBM. Dell legt in Direct from Dell, een bestseller uit 2000, uit hoe hij op het even simpele als geniale idee kwam om computers direct te verkopen aan klanten – zonder winkels maar met call centers, en vooral het internet. `1-800-BUY-DELL' en later, www.dell.com was het enige wat klanten hoefden te weten. Voordien was computers kopen een ingewikkelde aangelegenheid. Dell slaagde er met zijn korte lijn van fabrikant naar consument in om niet alleen de service dramatisch te verbeteren, door `pc's op maat' te leveren, maar ook de kosten te beheersen.

De komst van zijn Texaanse vriend George W. Bush naar het Witte Huis in Washington kwam Dell goed uit. Hij heeft niet te klagen over orders van de Amerikaanse overheid, waaronder laptops voor het leger in Irak. Dell en Rollins zitten bovendien in diverse adviesraden van de overheid.

Met 10,6 procent van de aandelen van Dell in zijn bezit zal Michael Dell een flinke invloed blijven uitoefenen. Maar zoals elke verstandige belegger spreidt hij zijn portefeuille.

Dell blijkt een van zijn grootste investeringen te hebben gedaan in International House of Pancakes, een keten van ontbijtrestaurants.

    • Viktor Frölke