Kruidendrankje met echinacea beschermt tegen luchtweginfecties

Een combinatiepreparaat van echinacea, vitamine C en propolis blijkt kinderen te beschermen tegen luchtweginfecties. Tijdens een Israëlisch experiment kregen de kinderen die dagelijks zo'n drank slikten, ruim de helft minder luchtweginfecties dan een placebogroep (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 3 maart 2004).

In de winter van 1999/2000 wierven Israëlische kinderartsen in een aantal eerstelijnskliniekjes 430 kinderen van 1 tot 5 jaar voor het 12 weken durende experiment. De helft kreeg iedere dag een paar theelepeltjes van het kruidenpreparaat Chizukit, en de andere helft een placebodrank. Chizukit bevat echinacea-extract (blad van de Echinacea purpurea en wortels van de Echinacea angustifolia), propolis (een door bijen verzameld product met onder andere harsen en bijenwas) en een lage dosis vitamine C (10 mg per ml). Voor al deze ingrediënten zijn er aanwijzingen dat ze de afweer tegen infecties oppeppen.

De ouders moesten op een kaart bijhouden wanneer hun kind tekenen vertoonde van een luchtweginfectie, zoals koorts boven de 38 graden, longklachten en oor- of keelontstekingen. Ook minder ernstige klachten konden worden vastgelegd, zoals hoesten of een loopneus. Daarnaast moesten de ouders bij een vermoedelijke luchtweginfectie contact opnemen met de onderzoeksarts, die dan vast kon stellen of dit inderdaad het geval was. Liefst een kwart van de deelnemertjes hield de kuur niet vol. Zij stopten voor de drie maanden om waren, vaak omdat ze het drankje te vies vonden. Maar voor de volhouders lijkt het echinaceadrankje wél te werken: zij kregen 138 luchtweginfecties en de kinderen in de placebogroep 308, dus 55 procent minder. Ook waren de echinaceakinderen gemiddeld maar 0,9 keer ziek, vergeleken met 1,8 in de controlegroep. De ziekte duurde ook nog eens veel korter: gemiddeld 2,1 dagen koorts, vergeleken met 5,4 dagen bij de andere kinderen.

Een paar maanden geleden publiceerden Amerikaanse onderzoekers in het Journal of the American Medical Association (3 dec. 2003) ook al een experiment met echinacea bij kinderen. Toen ging het om een poging beginnende luchtweginfecties in de kiem te smoren met een paar theelepeltjes echinaceadrank. Dat werkte niet maar ook toen al leek het er wel op dat echinacea de kans op een tweede luchtweginfectie verminderde.

Bij het Archives-artikel staat een kritisch commentaar van de zogenoemde Evidence-Based Journal Club. Ze hebben kritiek op de opzet en wijzen op het grote aantal uitvallers. Niettemin erkennen ook de commentatoren dat het effect van het echinaceadrankje opzienbarend is en verdere aandacht verdient.

    • Bart Meijer van Putten