Israël levert India drie Phalcons

Met toestemming van de Verenigde Staten hebben Israël en India gisteren het contract getekend voor de levering van drie Israëlische spionagevliegtuigen met een totale waarde van 1,1 miljard dollar.

Het gaat om de grootste wapenleverantie in de geschiedenis van Israël, dat tot de vijf grootste wapenexporteurs in de wereld behoort.

India koopt van Israël het Phalcon-systeem dat geproduceerd wordt door Israel Aircraft Industries en beschouwd wordt als de concurrent van het Amerikaanse Airborne Warning and Control System, beter bekend als AWACS. Het Phalcon-spionage systeem met afluisterapparatuur en lange afstandsradar is geplaatst in vliegtuigen van Russische makelij.

Het contract is onderwerp geweest van jarenlange onderhandelingen. Onder Amerikaanse druk moest Israël in 2000 een vergelijkbare overeenkomst met China afzeggen. De Verenigde Staten vreesden dat Amerikaanse piloten in het geval van een oorlog met China over Taiwan in gevaar zouden komen als China over het Phalcon-systeem zou beschikken.

Volgens Israëlische diplomaten en militaire experts in Tel Aviv wilde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar nog dat het Israëlisch-Indiase contract zou worden uitgesteld in verband met de oplopende spanningen tussen India en Pakistan. Volgens Indiase media zou het ministerie van Buitenlandse Zaken daarna zijn overstemd door het Witte Huis, dat na een bezoek van premier Sharon met het wapencontract instemde. Sharon heeft eind vorig jaar bij een bezoek aan India de laatste problemen opgelost.

De deal maakt India tot de belangrijkste klant van de Israëlische wapenindustrie, die in 2003 voor ruim drie miljard dollar exporteerde en verwacht wordt dat in 2004 de grens van vier miljard dollar overschreden zal worden. Volgens eerder deze week gepubliceerde gegevens van het ministerie van Defensie in Tel Aviv is Israël daarmee verantwoordelijk voor eentiende van de totale wapenexporten in de wereld.

India zal het nieuwe systeem gebruiken voor de versterking van de luchtverdediging, maar het Phalcon-systeem kan ook dienen als een commando-centrum van waaruit gevechtsvliegtuigen naar hun doelen geleid kunnen worden.