Iets zuurs en duurs

Hoe de Oscars het liefdesleven van Maartje Duin beïnvloeden.

Het was Oscarzondag en ik was in het Four Seasons Hotel in Beverly Hills om de delegatie van De Tweeling uit te zwaaien. Bij de uitgang werd ik voortdurend weggestuurd, dus zocht ik mijn heil bij het sushibuffet. Aan de overkant van het sushibuffet was een warm buffet, daarnaast een saladebuffet, daar tegenover een muffin- en bagelbuffet, weer verderop een banketbuffet. Een zaal verder stonden drie koks eieren te bakken. De kunst was om in beweging te blijven tussen de verschillende buffetten. De zondagsbrunches van het Four Seasons waren nogal aan de prijs, maar pas als je aan een tafel ging zitten kwamen ze met de rekening.

Net toen ik een reuzengarnaal in mijn mond wilde stoppen, zag ik aan het andere eind van de zaal een bekende figuur opduiken. Het was Jonathan, de Star-reporter met wie ik vorige keer in het casino achter Ben Affleck aan zat. ,,Jij ook hier?'' riep ik. ,,Wat toevallig!'' Ik wilde hem om de hals vliegen, maar Jonathan deed wat afstandelijk. Nu pas zag ik de Latijns-Amerikaanse schoonheid in zijn kielzog. Ik trok een wenkbrauw op. ,,Ze is een bron'', siste Jonathan, ,,dus wees een beetje discreet.'' Dit meisje kende Kiefer Sutherland, legde hij uit. Als zij hem kon vertellen door wie de acteur laatst het ziekenhuis was ingeslagen, had hij een geweldige primeur voor de Star.

Ik zweeg, en probeerde de situatie te overzien. De zes hechtingen van Kiefer Sutherland waren de cliffhanger van mijn laatste stukje geweest. Dan moest ik nu niet kinderachtig gaan doen. Toch? Een beetje raar was het natuurlijk wel. Mijn liefdesleven tot verhaal maken, ja, met dat bijltje had ik vaker gehakt. Maar een verhaal dat met mijn liefdesleven op de loop ging? Was dat ooit de bedoeling geweest?

Jonathan leek niet in het minst gekweld door dergelijke vragen. ,,Maartje, Toni, Toni, Maartje'', zei hij. Gedrieën stortten we ons op de zeewiersalade met sesam en rauwe tonijn. Luchtig informeerde ik wat Toni hier met Jonathan deed? ,,Oh, ik ga wel vaker met hem mee'', lachte ze. ,,Hij moet hier allerlei celebrities spotten. Dat doet hij liever niet alleen.''

Na een voedzame maaltijd zette ik koers naar de lobby. Daar trof ik De Tweeling, stralend en bloednerveus. Prachtige jurken hadden ze aan. Echt stijlvol. Even later stapten ze in een limousine op weg naar het Kodak Theatre. ,,Dag!'' riep ik ze na. ,,Geniet ervan hè!''

Weer terug in de lounge hadden Jonathan en Toni zich in het gezelschap van tientallen hotelgasten voor een groot televisiescherm geïnstalleerd. Ze zaten knus bij elkaar achter een glas rode wijn. ,,Wat wil jij?'' vroeg Jonathan. Iets zuurs en duurs moest ik hebben. Een apple martini van veertien dollar.

Toen Jonathan naar de wc was, zag ik mijn kans schoon. ,,Hoe ken jij Kiefer Sutherland?'' vroeg ik. ,,Via mijn werk'', giechelde Toni. ,,Ken je Cheetah's?'' Natuurlijk kende ik Cheetah's. Cheetah's is de girls! girls! girls! girls! bar op Hollywood Boulevard, op vijf minuten lopen van mijn huis. ,,Is Courtney Love haar carrière daar niet begonnen?'' Daar wist Toni niets van. Maar Kiefer Sutherland was er vaste klant, zei ze. ,,Hij geeft goeie fooien, hoor!'' Ze lachte weer vrolijk. Volgens mij was Toni veel leuker dan Kiefer Sutherland. Wat konden mij die zes hechtingen eigenlijk bommen?

,,En hoe vind je het om daar te werken?'' Nou, het was een hartstikke gezellige bar, zei Toni. Ze werkte er met een stuk of zestien anderen. Zij was het ondeugende schoolmeisje, of, zoals ze het noemde, de `rebel Britney Spears'. Het ging er veel tammer aan toe dan in Las Vegas. Hier moesten de mannen tijdens een lapdance op veilige afstand blijven, anders werden ze eruit gegooid. Maar het meest verdiende ze door gewoon aan de bar te zitten en met mensen te praten. ,,Goh'', zei ik. ,,Dat lijkt wel een beetje op wat ik doe.''

Daar was onze paparazzo weer. Gezamenlijk bekeken we de Oscars. Geen zak aan, aan die hele show niet. Wel jammer dat De Tweeling verloor. Na afloop schudde ik Toni de hand, liet Jonathan met de rekening achter en liep, zo waardig mogelijk met vijf apple martini's achter de kiezen, het Four Seasons uit. ,,En Jonathans leven'' zou ik er nu graag aan toevoegen. Maar ik ben niet zo goed in liegen.

    • Maartje Duin