Homosporters blijven anoniem

Een conferentie over discriminatie van homoseksuele sporters betekende vooral preken voor eigen parochie. ,,We maken samen wel een vuist.''

Lijfelijk kon ze niet aanwezig zijn (,,want ik ben op wintersport met de kleinkinderen''), maar middels een videoboodschap wilde Erica Terpstra als voorzitter van NOC*NSF gisteren toch haar steun betuigen aan homoseksuele sporters. Dat deed ze tijdens een conferentie in het Olympisch Stadion in Amsterdam van de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF) over discriminatie en homofobie in sport. ,,We hebben rolmodellen nodig die uit de kast komen.''

Discriminatie van homoseksuele en lesbische sporters is nog steeds een groot probleem, verzuchtten de circa honderd aanwezigen gisteren. ,,Het druist in tegen de olympische gedachte. Maar het onderwerp is delicaat en zelfs taboe in veel landen'', zei Terpstra. Dat vormde gisteren ook meteen het grootste manco. Op een enkele uitzondering na was iedereen gelieerd aan een homolesbische sportclub of professioneel bezig met onderzoek en bestrijding van discriminatie. Ondanks een invitatie lieten vertegenwoordigers van de UEFA, de KNVB, topsporters en diverse sportbonden en regeringen verstek gaan. Tegengeluiden waren daardoor moeilijk te bespeuren.

,,Het is vooral preken voor eigen parochie'', erkent Mano Fabistas van de stichting Homosport Nederland, maar ,,we maken wel samen een vuist''. Alle clichés die homoseksuele sporters vaak te horen krijgen, passeerden nog even de revue. Dat alle vrouwen die voetballen lesbisch zijn. Of dat er geen homoseksuele voetballers zijn, omdat die eenvoudig weg niet kunnen voetballen. En dat douchen bij homosportclub altijd een extra doel dient. Nee, met de emancipatie in de ,,uiterst conservatieve sportwereld'' is het nog droevig gesteld, zegt Fabistas.

Maar de `gewone' discriminatie in de sport was tien jaar geleden ook nog gemeengoed en kijk eens wat we bereikt hebben, benadrukt Piara Power van de stichting Kick it Out uit Groot-Brittannië. De tijd dat er in zijn land bananen op het veld werden gegooid en oerwoudgeluiden werden gemaakt als een zwarte voetbalspeler in de buurt van de bal kwam, is goeddeels verleden tijd. ,,Zelfs profspelers durven zich daar tegen uit te spreken, want racisme is wat dat betreft een veilig gebied.'' Zo moet volgens hem ook worden afgerekend met de homofobie in de sport.

Dat begint er mee dat het probleem onderkend wordt, zegt bestuurslid Ben Baks van de Nederlandse Culturele Sportbond (NCS). Want dat de KNVB afwezig was, komt volgens hem omdat het voor hen geen onderwerp is. ,,Zolang we er niet over praten is er geen probleem, denken ze.'' Sporters geven ook nooit thuis, zegt hij. ,,Die durven niet.'' Zo nodigde hij ooit een oud-schaatser uit voor een congres, maar die kwam niet. ,,Als ze wel komen, denkt iedereen meteen dat ze homo zijn.''

Dat is absoluut niet de bedoeling, zegt onderzoeker Ian Wellard uit Engeland. ,,Je kan als homo wel participeren in een reguliere sportclub maar je wordt niet beschouwd als een echte man.'' Met name bij volkssport nummer één, voetbal, moet een man voldoen aan het machobeeld, zegt hij. Een typisch voorbeeld zijn volgens hem de spelers van voetbalclub Leicester City die deze week in Spanje werden beschuldigd van misbruik van drie vrouwen.

Toch zijn er volgens oud-scheidsrechter John Blankenstein ook homoseksuele topsporters, ,,zelfs voetballers'' Samen met Henk Krol van de Gaykrant schermt hij met een lijstje van ongeveer tien topvoetballers. ,,Niet voor de publiciteit'', maar gewoon om te stellen dat ze er zijn. Blankenstein is in dienst van de KNVB, maar spreekt op ,,persoonlijke titel''. Want zijn werkgever ,,kijkt wel uit''.

Dat is anders bij de Engelse voetbalbond de FA, die het onderwerp wel heeft opgepikt. Volgens Lucy Faulkner van de FA kunnen ze de ogen niet sluiten voor homofobie. Om te beginnen wil ze dat het gebruikelijk bestempelen van rivaliserende supporters in stadions als homo's strafbaar wordt gesteld. Ook zou het mooi zijn als een ,,jonge, getalenteerde voetballer'' doorbreekt die openlijk homoseksueel is. Want als iemand echt kan voetballen valt de discriminatie wel weg, denkt ze. Vooralsnog heeft ze haar hoop gevestigd op een Engelse speler die al jaren aan de top staat, David Beckham. Lachend: ,,Dat zou een fantastisch rolmodel zijn.''