Handelswaar?

De transfer van Arjen Robben naar Chelsea kwam voor PSV als geroepen. Met de transfersom van 18 miljoen euro is het gat in de begroting gedicht. Zijn voetballers handelswaar?

Martin Snoeck, secretaris van spelersvakbond VVCS: ,,In zeker opzicht zijn voetballers inderdaad handelswaar, maar Robben kon de beslissing wel zelf nemen. Sinds het Bosman-arrest is er meer duidelijkheid en zijn spelers vrij om tussentijds te vertrekken. Wij zijn niet tegen afkoopsommen als spelers wegwillen en hun contract nog loopt. Mits de afkoopsom geen te hoge belemmering vormt en in verhouding staat tot de kwaliteit en het salaris van een speler. En beide partijen moeten er vrede mee hebben. Voor PSV kwam deze transfer fantastisch uit en Robben lijkt er na zijn eerdere sportieve bezwaren nu wel van overtuigd dat Chelsea een goede stap is in zijn carrière. Ik denk niet dat PSV druk heeft uitgeoefend op Robben, toen Manchester wegviel. Daar is het de club niet naar.''

Ton van Dalen, spelersmakelaar: ,,Robben wilde kennelijk verkocht worden en kan er moeilijk bezwaar tegen hebben als hij voor zijn 25ste multimiljonair is. Dus zie ik hem niet als handelswaar. PSV zit nu in dezelfde situatie als Nederlandse clubs buiten de topdrie en raakt de goede spelers kwijt. Als ze een jaar gewacht hadden, was dat alleen maar uitstel van executie geweest. Spelers van het niveau van Robben gaan altijd weg. PSV heeft uitstekende zaken gedaan, want er zijn weinig landen waar nog zoveel betaald wordt voor een speler. De spelersmarkt is al jaren minder. En voor Kezman en Van Bommel staan de buitenlandse clubs niet in de rij. Voor Van Raaij komt de transfer mooi uit, want hij wilde met een schoon blazoen (geen schulden, red.) vertrekken. Druk op Robben was er niet, denk ik. Manchester heeft in eerste instantie zelf aan de bel getrokken.''

Henk Vos, oud-speler RBC, PSV, Willem II, Eindhoven, Germinal Ekeren, Standard, FC Metz, Sochaux, Feyenoord, FC Den Bosch en nu actief bij NAC: ,,Als Manchester United zo laag gaat zitten met zijn bod omdat ze weten dat PSV in nood zit en Van Raaij (voorzitter PSV, red.) dan met dezelfde man (Chelsea-directeur Peter Kenyon, red.) zaken doet als daarvoor met Manchester, word je als speler vanzelf handelswaar. Ik neem aan dat Robben wel een beslissende stem heeft gehad. Hij wist natuurlijk dat Chelsea op de achtergrond al langer meespeelde. Zelf heb ik me nooit handelswaar gevoeld. Ik ben nooit gedwongen en heb nooit hoeven lobbyen. Alleen wilde Feyenoord een keer per se een speler van Heerenveen halen en mij ruilen. Toen heb ik `nee' gezegd en ben ik naar Den Bosch gegaan.''

Juan Schot, directeur Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO): ,,Ik denk niet dat je Robben handelswaar kunt noemen, want hij wordt er zelf niet slechter van. Alleen als hij er op achteruit zou gaan of gedwongen zou worden, is hij handelswaar. Natuurlijk komt het PSV goed uit, maar er was geen dwang. Dit is is een win-win-situatie. PSV heeft er baat bij en Robben wil weg. Er is niemand misbruikt. De term `handelswaar' hoor je de laatste tijd wel vaker in verband met (eenzijdige, red.) opties in contracten. Laatst zijn er een paar opties gelicht en de splers sprongen een gat in de lucht. Het is maar hoe je er naar kijkt.''

Hans Kraaij, oud-speler DOS en Feyenoord, oud-trainer AZ, Ajax, PSV en Feyenoord: ,,Voetballers zijn geen handelswaar. Robben kon zelf beslissen of hij wilde vertrekken of niet, want hij had nog een contract tot 2007. Hij maakt een geweldige sprong door naar Chelsea te gaan en neemt op de koop toe dat het niet Manchester is geworden. Het is in goed overleg gegaan. PSV komt het goed uit, maar ze doen het niet met plezier. PSV moet kiezen tussen een forse schuld of een kwalitatief mindere selectie. Anderzijds doet de kans op zo'n grote transfer zich maar eens in de paar jaar voor en zelfs een club als PSV is gedwongen spelers te verkopen. Het tekent de situatie in Nederland. Goede spelers gaan altijd naar het buitenland. Dat houd je niet tegen.''

    • Pieter de Vries