Groot-Brittannië: 14 jaar voor besnijden

Britse ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden, zijn nu ook strafbaar en kunnen tot veertien jaar gevangenis worden veroordeeld.

Daarmee is deze week het gat gesloten waardoor ouders de Britse wet in het buitenland ontweken. Zo'n 7.000 meisjes onder de zestien jaar, merendeels met ouders afkomstig uit moslimlanden in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, waaronder Somalië, Eritrea, Ethiopië, Jemen, Maleisië en Indonesië lopen volgens experts jaarlijks het risico ,,op vakantie'' te gaan met een besnijdenis als doel. Aangenomen wordt dat ruim 70.000 vrouwen uit eerdere generaties Afrikaanse immigranten zijn besneden.

De vrouwenbesnijdenis, waarbij clitoris en soms een deel van de schaamlippen worden verwijderd, is al sinds 1985 illegaal in het Verenigd Koninkrijk. De maximumstraf was vijf jaar. Voor de praktijk worden onder meer etnische, religieuze en hygiënische motieven aangevoerd. ,,Ongeacht de culturele achtergrond is [besnijdenis] volkomen onacceptabel en zou illegaal moeten zijn waar het ook wordt uitgevoerd'', zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett. ,,De verminking van vrouwelijke geslachtsorganen is schadelijk en een schending van de meest elementaire rechten van de mens'', zei Anne Clwyd, de Labour-parlementariër die het voorstel voor de wetswijziging had ingediend.

De verscherping van de wet gaat gepaard met een campagne van de sociale diensten en de politie in etnische gemeenschappen. Ook asielzoekers krijgen te horen dat ze de wet schenden als ze van plan zijn hun dochter te laten besnijden. De wet is van toepassing op Britse staatsburgers en permanent ingezetenen. Ook actieve of passieve hulp bij de praktijk is strafbaar.