Francien van Tuinen:

Ze won zeven jaar geleden met veel flair het Jazz Vocalisten Concours in Zwolle. Op A perfect blue day, haar derde cd sinds haar debuut Tuindance, gaat haar stijl echter meer richting Trijntje Oosterhuis. Een ontwikkeling met een grappige kant omdat Oosterhuis op haar laatste cd in een aantal stokoude standards juist heel enthousiast op de jazzy toer gaat.

Van Tuinen put niet uit de ouwe doos, maar schreef voor deze cd bijna alle stukken zelf, tekst en muziek. Geheide hits zitten er niet bij. Maar de zangeres overtuigt wel, zeker in `Summer's Day' en het met multi-tracking opgenomen `No. Seven'. Veel heeft Van Tuinen daarbij te danken aan haar prima band met onder anderen gitarist Jesse van Ruller en slagwerker Sebastian Kaptein. Waarom het superhippe `Sea' bijna aan het eind is gezet, is een raadsel, want elke keer dat je het draait, word je er weer hartstikke vrolijk van. Morgenavond, 7 maart staat Francien van Tuinen in P60 in Amstelveen en vervolgens op een aantal andere podia.

A perfect blue day

(CRD 2015, distr. Culture) ***

    • Frans van Leeuwen