Fiscale buitenlui

Niet leuker, wel makkelijker. De belastingdienst heeft een voorkeur voor een minimum aan moeite. Lijsten van Nederlandse huizenbezitters in Frankrijk worden in dank aanvaard. Maar bewoners van woonwagencentra, Hell's Angels en Joegoslavische zakenlui dreigen buiten de box te vallen. Oninbaar, vindt de fiscus al snel. Rechtsongelijkheid, oordeelt een deel van de Tweede Kamer. Iedereen moet kunnen bijdragen aan het financieren van de samenleving. Boeren, burgers en fiscale buitenlui.

Stuivertje wisselen op de Amsterdamse beurs. Er stroomt weer wat lucht in de ICT-ballon. De sinds 2001 kabbelende kabelaar Versatel doet het beter en is weer terug in de Amsterdamse beursindex. Gedegradeerd is Logica CMG. De automatiseerder speelt voortaan in de Midkap-competitie, maar ziet de toekomst zonnig in. Er is steeds meer vraag naar ICT-diensten. Zo ook bij de Postbank. De bank met een rijke historie aan ICT-achterstand heeft een nieuw systeem voor telebankieren, dat de druk niet aankan. De oude Girotel-computer moest om elf uur naar bed. De nieuwe is al overspannen bij de geboorte.

Watts is weg. De topman van Shell moest in het zicht van zijn pensioen het veld ruimen. De slecht opgetelde reserves kostten hem uiteindelijk de kop. Een speciaal comité, waarin onder meer ex-Aholdcommissaris Henny de Ruiter, adviseerde de Brit eenzelfde aftocht. Opvolger is Jeroen van der Veer, fan van duurzame energie binnen Shell. Voorraden wind zijn moeilijker te manipuleren. Het zou snel opvallen: Don Quichotte in Shell's bestuur.

Europese frontberichten. De Italiaanse economie groeit minder dan werd verwacht. Het Franse begrotingstekort over 2003 komt uit op 4,1 procent. Ruim boven de norm, die onze minister Zalm zo buitengewoon in beweging brengt. En Nederland gaat op kop. Het heeft de sterkst stijgende werkloosheid in Europa.

De ministers Zalm en De Geus verschillen van mening met hun collega's. Het duo `Een Onsje Minder' acht verder snijden niet uitgesloten om zo aan de veilige onderkant van de Europese norm te blijven. Europa, best belangrijk!

Berichten uit de samenleving. In de VS helpt McDonald's omvangrijke klanten met minder grote porties. In Nederland is het bier voor de kroegbaas goedkoper in de super dan bij de brouwerij. En we grijpen steeds goedkoper naar de fles. We drinken meer wijn en wijken onder invloed van de slechter wordende economie uit naar goedkopere soorten. De tand des tijds treft ook de gebitten. In het bezoek aan de tandarts zit geen stijgende lijn meer. En soms zijn de hoge kosten reden om van een behandeling af te zien. De eerste gaten in de welvaartsstaat zijn geslagen.

    • Cees Verschure