Festival rondom balletman Diaghilev

In Groningen vindt begin volgend jaar het groots opgezette festival Saison Russe plaats, over de groep Russische kunstenaars rondom balletleider Serge Diaghilev die begin vorige eeuw een artistieke explosie ontketenden. Het Saison Russe is geïnitieerd door Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum en door Erik Schilp, organisator van het Diaghilev Festival. Sponsors van dit evenement zijn onder meer de VandenEnde Foundation en de Gasunie.

De tentoonstelling In dienst van Diaghilev legt de nadruk op schilders die betrokken waren bij Diaghilevs kunsttijdschift Mir Iskoestva (`Kunstwereld') en schilders die decors en kostuums ontwierpen voor het Franse balletgezelschap Les Ballets Russes dat Diaghilev van 1909 tot zijn dood in 1929 leidde. Onder meer is werk van Picasso, Bakst en Larionov te zien. Ontwerpen voor kostuums en decors, originele kostuums en theaterdoeken worden tentoongesteld. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling wordt op 10 december de opera The Tsar's Bride van Rimsky-Korsakov opgevoerd door de Kirov Opera onder leiding van Valery Gergjev.

Eind januari presenteert het Diaghilev-festival een keur van voorstellingen rond Les Ballets Russes. Het balletprogramma bestaat uit optredens van het Russische Kirov Ballet; het Britse Royal Ballet met Fokines Le spectre de la rose; het Ballet de Bordeaux met een Picasso-programma; en het Amerikaanse Joffrey Ballet met Nijinski's Le sacre du printemps en L'après-midi d'un faune. Het Nationale Ballet presenteert een Ballets Russes-programma waarvoor artistiek leider Ted Brandsen een nieuwe bewerking van Stravinsky's Vuurvogel creëert. Dit programma gaat 16 december in Amsterdam in première en bevat Fokines Les sylphides en Petroesjka. De balletten worden uitgevoerd in een tijdelijk theater op Martini Plaza.

Het muziekprogramma bevat een voorstelling van de opera Boris Godoenov geleid door Vladimir Fedosejev. Het festival wordt afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti, met de Chinese pianist Lang Lang. In samenwerking met het Groningse filmfestival Images worden bijzondere speelfilms en documentaires vertoond over Diaghilev en Nijinsky. De Oosterpoort vormt het hart van het festival.