Droom van beleggers over Deutsche Bank kan bedrog zijn

Citigroup werkt stimulerend op de aandelenkoers van Deutsche Bank. Het gerucht over een mogelijke overname door de Amerikaanse bankgigant maakt het aandeel-Deutsche niet alleen veel krachtiger, maar ook duurzamer. Maar Citigroup zou wel een heel grote cheque moeten uitschrijven om de raad van bestuur van Deutsche voor zich te winnen.

Als dat is waar beleggers op gokken, staat hen waarschijnlijk een teleurstelling te wachten. Er is weliswaar een hoop buitenlandse belangstelling voor de Duitse markt voor particuliere bankzaken, maar topman Josef Ackermann van Deutsche zal waarschijnlijk niet met een volledige overname instemmen, gezien het feit dat hij nog niet zo lang op zijn huidige plek zit – tenzij er een prijs wordt geboden die geen overnamegegadigde zich redelijkerwijs zou kunnen veroorloven.

Het ligt meer voor de hand dat Ackermann Deutsche kleinere overeenkomsten zal laten sluiten, die minder directe gevolgen zullen hebben. De activiteiten van Deutsche op de markt voor particuliere bankzaken zouden een leuk onderhandelingsobject zijn in besprekingen met andere banken die mondiaal vermogensbeheer en zakenbankactiviteiten in de aanbieding hebben.

Deutsche is de enige Duitse bank met een aparte wettelijke structuur voor zijn divisie voor particuliere bankzaken, waardoor een eventuele verkoop veel makkelijker zou zijn. Ook de afgebroken besprekingen met Citigroup waren blijkbaar begonnen als onderhandelingen over een ruil van bezittingen in de sector voor particuliere bankzaken en zakenbankactiviteiten.

Dan is er nog de mogelijkheid van fusie zonder premie. Lloyds TSB en Crédit Suisse hebben soortgelijke marktwaardes als Deutsche. De activiteiten van beide banken zouden goed op die van Deutsche aansluiten. Het probleem is dat geen van beide fusiemogelijkheden op de korte termijn veel waarde zou scheppen.

Dat wil niet zeggen dat een ruil van bezittingen of een fusie niet de moeite waard zouden zijn. Maar zij zullen niet zo'n onmiddellijke stijging van de waarde van Deutsche opleveren als een overname door een Amerikaanse bank. Overenthousiaste beleggers moeten zich nog maar eens goed achter de oren krabben.

    • Christopher Hughes