Diverse artiesten:

De opkomst van de ska valt ongeveer samen met de onafhankelijkheid van Jamaica, in 1962. Het bruist dan ook van optimisme in deze muziek, waarin Clement `Coxsone' Dodd, eigenaar van een rondreizend `sound system' een belangrijke rol speelde. In zijn tijd als landarbeider in Florida raakte hij besmet door rhythm and blues, die zich in de handen van Jamaicaanse muzikanten mengde met oudere, inheemse stijlen. Met de inbreng van de behoorlijk geschoolde Skatalites vonden ook jazz en marsmuziek hun weg naar de ska. Dankzij het prachtige Britse reissue-label Soul Jazz zijn we een briljante compilatie rijker van het gebodene op Dodds legendarische Studio One-label. The Skatalites zijn hier de sterren, met schitterende instrumentaaltjes zoals `Addis Abbaba', maar ze hadden ook de hand in de vocale nummers, doorgaans met typisch Jamaicaanse zwier gezongen. Aan de microfoons stonden onder anderen The Ethiopians, The Maytals en The Wailers, met een twintigjarige Bob Marley aan het hoofd.

Studio One Ska

Soul Jazz,

distr. Munich Records) *****

    • Jacob Haagsma