Curtis Clark

Stilletjes een eigen paadje bewandelen, dat was de politiek van pianist Curtis Clark die jaren in Amsterdam woonde. Aan interviews, persberichten en platen-presentaties deed hij niet; wie van hem hield wist hem wel te vinden. Bijvoorbeeld bassist Ernst Glerum die tien jaar geleden met hem en Han Bennink opnamen in het BIMhuis maakte en die nu uitbrengt als Home Safely. Helemaal in de geest van Clark, want de bijsluiter van deze cd bevat slechts summiere informatie.

Op de cd staan twaalf eigen composities. Sommige daarvan zijn lyrisch en dromerig, andere zijn nadrukkelijk en hoekig à la de muziek van Herbie Nichols (1919-63). Dat Another Blues helemaal geen blues is en Duped (gefopt) juist wel, past in het verhaal dat Clark een grappige man zou zijn. De begeleiding van Han Bennink, meestal met vegertjes, is attent en swingend, Glerums spel puntig en melodieus. Zelfs zijn gestreken thema van Letter to South Africa klinkt zuiver, wat bij jazzbassisten geen regel is.

Wat de carrière van Curtis Clark betreft: eind 2002 remigreerde hij naar de V.S. maar vorige maand werd hij alweer in Amsterdam gesignaleerd.

Bennink/Clark/Glerum: Home Safely (Favorite 1). www.favoriterecords.nl

    • Frans van Leeuwen