belastingvrijstaten

Het is een gedoogbeleid waarvan iedereen binnen de belastingdienst afweet, een breed verspreid fenomeen. [...] Naarmate een groep in ons land moeilijker wordt, zijn we eerder geneigd te zeggen: we innen niet. Hoe asocialer, hoe groter de kans dat er géén vordering plaatsvindt

(Anonieme topman van de belastingdienst, De Telegraaf, 28 febr.)

Volgens de geciteerde medewerker van de belastingdienst zijn er in sommige regio's woonwagenkampen waar de invordering soms achterwege blijft. Als dat zo is, kan ik me zijn verontwaardiging goed voorstellen

(Joop Wijn, staatsecretaris van Financiën, 28 febr.)

Wijn heeft eerder gezegd dat de gebeurtenissen in de Vinkenslag een uitzondering waren en nu blijkt het toch met grote regelmaat voor te komen

(Kees Vendrik, Kamerlid Groen-Links, Rijn en Gouwe, 1 mrt.)

Dit is schokkend. Het is een klap in het gezicht van de belastingbetaler. Deze vorm van belastingontduiking moet met alle middelen worden aangepakt. Wat mij betreft krijgt de belastingdienst ondersteuning van de mobiele eenheid

(VVD-Kamerlid Dezentjé, AD, 1 mrt.)

Van wie anders (dan de belastingdienst) pik je dat ze je onder bedreiging van geweld een groot deel van je geld aftroggelen? Doe je het niet, dan komen mannen met pistolen aan je deur om je spullen weg te halen. En in het uiterste geval sluiten ze je op in de gevangenis

(Toine Manders van het Haags Juristen College, Rotterdams Dagblad, 2 mrt.)

We maken geen uitzonderingen, ook niet voor woonwagenbewoners. Het gebeurt wel geregeld dat onze mensen die een adres moeten afsluiten, worden bedreigd. Dan moeten we de politie inschakelen

(Bart Sikking, woordvoerder van Nuon, Het Parool, 3 mrt.)

In Denemarken werden zelfs antitankwapens gebruikt bij motorbende-oorlogen. Dat laat zien waarop het kan uitlopen als justitie te passief blijft

(Hoofdredactioneel Commentaar, NRC Handelsblad, 4 mrt.)