ATHENE

Aan de voet van de berg Párnita (hoogste punt 1.413 meter) verrijst het olympisch dorp waar tijdens de `Moeder aller Spelen' 16.000 sporters en hun begeleiders zullen verblijven. Het terrein beslaat 1.240.000 m2 en ligt ruim tien kilometer ten noorden van het centrum van Athene. Er komen twee zones: één voor sporters en hun begeleiders en een zogeheten `internationale' zone die toegankelijk is voor de pers, sponsors en gasten van sporters/begeleiders. Daar bevinden zich ook de restaurants waar gedurende de Spelen 12 miljoen olympische maaltijden worden verzorgd. Op de officiële website van `Athene 2004' staan lachende hooggemutste koks. Het is niet ondenkbaar dat zij na afloop van de Spelen dolgedraaid moeten worden afgevoerd en geen eten meer kunnen zien. Ze worden geacht dagelijks 400.000 maaltijden te bereiden. Alleen al de voorraden, nodig voor 6.000 maaltijden per uur, doen een mens duizelen: 15.000 liter melk, 30.000 eieren, 300 ton groenten en fruit, 120 ton vlees, 85 ton vis, 25.000 broden, 750 liter tomatensaus, twee miljoen liter drinkwater en drie miljoen drankjes/kleine hapjes. Door de ontwikkeling van nieuwe productiemethoden zal, naar verwachting, de Griekse catering-industrie een ware transformatie ondergaan. Hopelijk nemen de sporters na `2004' de moeite om de traditionele Griekse keuken te leren kennen. Want niets gaat boven een door Evangelía bereide moussaka naar traditioneel recept.

Dit is de 27ste aflevering in een serie over de Olympische Spelen.

    • Anna Visser