Ambassade Berlijn controversieel juweel

Afgelopen dinsdag opende koningin Beatrix officieel de nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn. Het opvallende gebouw met veel staal, glas en aluminium is ontworpen door architect Rem Koolhaas.

De ambassade staat middenin de stad aan de oever van de Spree, de `Amstel van Berlijn'. Het opvallendste element is een steeds van karakter wisselend traject, een doorgaande passage van straatniveau tot aan het dak, die nu eens de vorm heeft van een glazen vestibule en dan weer van een smalle, donkere gang. De opdrachtgevers rekenen het gebouw tot een van de fotogeniekste van Berlijn en het ambassadepersoneel moppert al honderduit over de nieuwe werkplek, met name de akoestiek. De officiële, tweetalige, website van de ambassade, www.niederlandeweb.de, houdt de promotie voor het eigen onderkomen bescheiden: enkele pagina's met foto's en bouwmodellen.

Architect Rem Koolhaas, in deze krant op 16 februari uitvoerig geportretteerd, en zijn bureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) presenteren zich op de website www.oma.nl. Fraai uitgevoerd, met informatie over OMA, het daaruit voortgekomen onderzoeksinstituut AMO en verschillende bouwprojecten, compleet met links.

Over het werk van Koolhaas is momenteel, tot en met 31 mei, de tentoonstelling `Start' te zien in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) in Rotterdam. De expositie bestaat uit het NAi-archief van zijn vroegere werk en is de opmaat voor een volgende tentoonstelling, `Content', vanaf 27 maart in de Rotterdamse Kunsthal. Daarin staan drie recente bouwwerken van Koolhaas centraal: de nieuwe Berlijnse ambassade, het concertgebouw Casa da Musica in Porto en de openbare bibliotheek in Seattle. Op de site van het NAi, www.nai.nl, krijgen deze exposities en het werk van Koolhaas volop aandacht.

Een andere algemene website over architectuur is www.archined.nl, die zichzelf aanprijst als dé architectuursite van Nederland. En er is inderdaad veel informatie te vinden. Wie speciaal op Koolhaas uit is, zal wel enkele malen de zoekfunctie moeten inschakelen.

Dat geldt ook voor de bijlagen die twee Duitse dagbladen, ter gelegenheid van de opening van de ambassade, afgelopen dinsdag aan Nederland wijdden. Op de site van de Tagesspiegel, www.tagesspiegel.de, is die bijlage nog wel te vinden, onder de knop `alle online spezials'. Om de artikelen van de Berliner Zeitung te zien is een ingewikkelder procedure nodig: op www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv lukt het met de gecombineerde zoekfuncties `Niederlande' en `Sonderbeilage'.

www.niederlandeweb.de, www.oma.nl, www.nai.nl

    • Hans van Laarhoven