Ahold kan Disco aan Chilenen verkopen

Supermarktketen Ahold heeft na meer dan een jaar onderhandelen een koper voor zijn Argentijnse probleembedrijf Disco gevonden. Het Chileens winkelconcern Cencosud wil onder voorwaarden 315 miljoen dollar (252 miljoen euro) betalen voor de overname van Disco.

Ahold heeft gisteravond laten weten dat het dit jaar de transactie hoopt af te ronden. De afgelopen maanden ketsten gesprekken met drie eerdere kandidaat-kopers af. Zij deinsden onder meer terug voor twee juridische procedures die nog tegen Disco lopen bij justitie in Argentinië en Uruguay.

Cencosud betaalt 315 miljoen dollar als Disco niet wordt belast met financiële schade door deze procedures. Als de gerechtelijke vonnissen Disco geld kosten, dan gaan Ahold en Cencosud onderhandelen over de verdeling hiervan, zo hebben beide partijen deze week afgesproken. Het gaat om een zaak waarbij beleggers van een aan Disco gelieerde bank geld eisen en een belastingsclaim van enkele tientallen miljoenen euro.

Ahold mag Disco niet verkopen tot beide rechtbanken een vonnis hebben geveld, zo hebben zij laten weten. ,,We werken heel erg hard om die belemmeringen op te heffen'', aldus een woordvoerder van Ahold gisteravond. Bestuurder T. de Raad, verantwoordelijk voor Zuid-Amerika, toonde zich ,,zeer tevreden over het akkoord met Cencosud''. Ahold zal de opbrengst gebruiken om een deel van zijn schuld terug te dringen.

Overigens moeten ook de Argentijnse kartelautoriteiten de verkoop nog goedkeuren. Waarschijnlijk maken ze geen problemen, omdat Cencosud een klein bedrijf is, dat geen supermarkten in Argentinië heeft en alleen twaalf hypermarkten en 23 doe-het-zelfwinkels bezit. Disco telt 236 supermarkten.

De Argentijnse supermarktketen heeft Ahold de laatste jaren vooral zorgen opgeleverd. Eerst door de koersval van de peso, daarna door boekhoudproblemen. Net als bij de Scandinavische dochter ICA, bleken er onlangs geheime side-letters ondertekend te zijn. Gevolg daarvan was dat de totale omzet van Disco bij die van Ahold werd geteld, terwijl de Zaanse onderneming slechts een veel kleiner deel mocht meerekenen. Ahold kocht sinds 1998 in gedeelten de aandelen Disco.