Advocaat gearresteerd

Een Haagse advocaat is gisteren aangehouden op verdenking van oplichting. De man zal komende maandag worden voorgeleid, aldus het openbaar ministerie.

De arrestatie houdt verband met een onderzoek naar een bureau dat vreemdelingen hulp verleent bij het aanvragen van verblijfspapieren. In dit kader verrichtte de politie eerder dit jaar acht arrestaties, onder wie een 48-jarige vrouw die leiding geeft aan het bureau. Al deze verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Volgens het OM betaalden vreemdelingen 2000 tot 2500 euro om aan een voorlopige verblijfsvergunning te komen. Hierbij zouden zij valselijk zijn voorgelicht. Het bureau wordt eveneens verdacht van valsheid in geschrifte. Mogelijk duizenden vreemdelingen zouden zijn opgelicht. De advocaat zou een belangrijke rol in de oplichting hebben gespeeld.

Volgens de Haagsche Courant gaat het om de 56-jarige advocaat M.D.. De Haagse politie wil niets zeggen over de zaak. Advocaat M.D. is vier jaar geleden al aangehouden in een strafzaak tegen een informant uit de IRT-affaire, Kris J., die werd verdacht van cocaïnehandel. In deze zaak zou J. gebruik hebben gemaakt van telefoonijnen van de advocaat, omdat het OM die in beginsel niet mag afluisteren. De advocaat werd vrijgesproken voor zijn aandeel in die zaak.