Werkwijze `Pieter Baan' onder vuur

De Rotterdamse rechtbank heeft twijfels over de werkwijze van het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van justitie. De kliniek heeft een advies tot terbeschikkingstelling laten opstellen door een arts-assistent. Het is een wettelijke vereiste dat een dergelijk advies wordt gegeven door een volwaardig psychiater.

De rechtbank deed op 16 februari uitspraak in de zaak van T.H. die werd verdacht van moord op een Rotterdamse taxichauffeur. De verdachte was voor psychiatrisch onderzoek verwezen naar het Pieter Baan Centrum, waar hij, zoals gebruikelijk, zeven weken lang 24 uur werd geobserveerd. Volgens zijn raadsman F. van Ardenne kon zijn cliënt zich niet vinden in het eindrapport, waarin tbs werd geadviseerd. Zeker niet toen bleek dat het niet was opgesteld door een volwaardig psychiater, maar door een arts-assistent.

Volgens de advocaat heeft dit vonnis consequenties voor andere tbs'ers, die geobserveerd en beoordeeld zijn door een niet daartoe gekwalificeerde arts. Van Ardenne: ,,Ze zullen niet meteen vrijkomen, maar ze zitten wel op onrechtmatige basis in een kliniek. De onduidelijke juridische status van hun verblijf zal zeker aan de orde komen op bijvoorbeeld verlengingszittingen.''

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie, die ook namens het Pieter Baan Centrum spreekt, betreft het hier een individuele zaak, waarin het PBC inderdaad niet goed heeft gehandeld. Psychiater J. Loerakker, de supervisor van de arts-assistent die in deze zaak het rapport opstelde, verklaarde echter tijdens de zitting van de rechtbank dat het geen eenmalige kwestie was. ,,Wij zijn binnen het PBC nog zoekende naar de ideale vorm voor de supervisie.'' Zij verklaarde dat ze de verdachte een halfuur heeft gesproken.

In eerdere rapporten van het wetenschappelijk onderzoeksbureau van Justitie (WODC) werd gesteld dat forensische psychiatrie een gecompliceerd vak is, waarvoor psychiaters wellicht extra scholing nodig hebben. Advocaat Van Ardenne: ,,Het is onbegrijpelijk dat het PBC zulk supermoeilijk werk laat doen door een leerling.'' De rechtbank beslist maandag hoe het verder moet met de zaak-H.