Vrijspraak en veroordelingen bij lasershield

Twaalf automobilisten die in 2000 en 2001 een laserecho in hun auto hadden gemonteerd zijn gisteren door de Leeuwarder rechtbank vrijgesproken van het storen van de lasergun van de Friese politie.

Met een lasergun voert de politie snelheidsmetingen uit. Drie verdachten zijn wel conform de eis veroordeeld tot geldboetes van 225 euro en 50 euro. Met het onder de kentekenplaat aangebrachte lasershield of -laserecho verstoorden zij de lasergun van de politie, die wordt ingezet bij snelheidscontroles, aldus de rechtbank.

Twaalf verdachten zijn vrijgesproken, omdat volgens de rechtbank de politie indertijd onvoldoende had onderzocht welke apparatuur in de auto was aangebracht. Hierdoor bleef onduidelijk of het apparaatje in de auto op het moment van de aanhouding operationeel was. Tevens bleef onduidelijk of het was geïnstalleerd om snelheidsmetingen opzettelijk te belemmeren.

De Leeuwarder advocaat Anker meent dat de rechtbank het OM heeft teruggefloten. ,,De politie heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Voortaan moet men controleren of de laserecho aanstaat en of de aangehouden automobilist het apparaatje gebruikt voor het openen van een garagedeur of tuinhek of het ontsteken van buitenverlichting.''

Volgens Anker zal dit leiden tot een grotere werkdruk bij de politie. Volgens de advocaat doet de rechtbank nu alsof het gewonnnen heeft, ondanks de 12 vrijspraken. Het Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie is blij met de uitspraak. De veroordeling van het drietal bewijst dat het gebruik van lasershields ,,om snelheidscontroles te ontduiken, strafbaar is, was en blijft'', aldus het OM. Beweringen als ,,het is een garagedeuropener'', zijn niet langer houdbaar, meent justitie. Dit ondanks het feit dat er twaalf verdachten zijn vrijgesproken. ,,Dat betrof oude zaken, waarnaar de politie indertijd niet veel onderzoek heeft gedaan'', aldus het OM.

Dat onderzoek vindt bij huidige aanhoudingen wel plaats, stelt men. Een standaardprocedure is dat de apparaatjes nu in beslag worden genomen voor nader onderzoek. Hierdoor kan er voor de rechtbank geen onduidelijkheid meer bestaan over he gebruikte apparaat, meent justitie.