Veel vragen moord op Dam

De toedracht van de moord op de Bulgaar Dimitrov Konstantin is nog onduidelijk. Dat bleek gisteren tijdens de pro forma-zitting in de rechtbank in Amsterdam.

Of de aangehouden Edwin V. (37) de trekker voor het dodelijke schot heeft overgehaald, staat niet vast. Sinds zijn aanhouding beroept V. zich op zijn zwijgrecht.

De Bulgaar Konstantin werd begin december vorig jaar overdag tussen het winkelende publiek op de Dam in Amsterdam doodgeschoten. Zijn metgezellin, het 23-jarige Bulgaarse fotomodel Tsetsi Krassimirova, werd in het hoofd geraakt. Het paar verbleef in het hoofdstedelijke hotel Krasnapolsky.

Kort na de schietpartij werd V. aangehouden. Twee getuigen zagen iemand `met een petje' schieten. Zij hebben echter V. niet als de schutter herkend. Een derde getuige zag V. langslopen met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in de hand. Deze getuige waarschuwde een vierde getuige die V. volgde. Deze getuige zag V. enkele dingen in het water gooien. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie was dit waarschijnlijk de man met het petje. Naar dit object is volgens hem door de politie niet gezocht. Wel is in een gracht op aanwijzing van de getuige een handvuurwapen gevonden waarop het Nederlands Forensisch Instituut een haar van het slachtoffer heeft aangetroffen. V. is kort na de aanslag gearresteerd in een café in De Pijp. Bij de verdachte zijn echter geen schotresten gevonden.

De kogel die Konstantin doodde, bevond zich tot voor kort nog in het hoofd van het Bulgaarse fotomodel. Eind vorige maand zijn Duitse artsen erin geslaagd de kogel uit haar voorhoofd te halen. Forensisch onderzoek moet uitwijzen of deze kogel afkomstig is uit het gevonden vuurwapen.

Volgens de advocaat van V., mr. Kraal, is door getuigen de schutter omschreven als ,,een Noord-Afrikaans type'' en is zijn cliënt, ,,zo Hollands als wat''. De verdachte is met de politie in aanraking gekomen naar aanleiding van ,,een mishandelingetje hier en daar'', aldus Kraal. Maar hij heeft volgens hem nooit in de drugscriminaliteit gezeten. Bulgaarse kranten schreven eerder dat Dimitrov een topcrimineel is en is vermoord wegens het niet betalen voor een xtc-transport. Op 27 mei wordt de zaak inhoudelijk behandeld.