Tourwinnaar woest

Lance Armstrong is ziedend. De Amerikaanse wielrenner, vorig jaar voor de vijfde maal winnaar van de Tour de France, heeft een brief op poten geschreven aan Dick Pound. Omdat de Australiër, lid van het Internationaal Olympisch Comité en voorzitter van het internationale antidopingbureau WADA, hem impliciet van dopinggebruik beticht.

In de brief, vandaag paginagroot afgedrukt in de sportkranten l'Equipe (Frankrijk), La Gazzetta dello Sport (Italië) en Marca (Spanje) toont Armstrong zich ,,verbaasd en teleurgesteld'' over de beschuldiging van ,,iemand met zo'n hoge functie''.

Pound sprak in januari met de Franse krant Le Monde over het dopinggebruik in het wielrennen: ,,Het publiek weet dat deelnemers aan de Tour de France niet zonder verboden middelen rijden.''

Armstrong reageert: ,,Ik heb het eerder gezegd en zeg het nog één keer. Ik ben de meest gecontroleerde sportman van deze planeet. Ik ben nog nooit een keer positief getest op doping en ik gebruik geen prestatiebevorderende middelen.''

[vervolg ARMSTRONG: pagina 17]

Armstrong zegt in zijn brief aan Pound begrip te hebben voor de discussie over doping in de wielersport. Hij zegt ook te kunnen leven met de telkens terugkerende twijfels over zijn prestaties op de fiets, nadat hij in 1997 – twee jaar vóór zijn eerste Tourzege – nog aan teelbalkanker leed. ,,Maar iemand als u, meneer Pound, mag niet zomaar beweren dat ik en mijn collega's niet zonder doping kunnen. Dat is onvoorzichtig en onacceptabel.''

Armstrong staat in zijn brief aan Pound stil bij het dopingvraagstuk in het wielrennen. ,,De sport heeft zeker zijn problemen. Maar wie kan ontkennen dat we met een grote schoonmaak bezig zijn? De UCI (internationale wielrenunie, red.) en de organisatoren van de Tour zijn heel strijdvaardig op dat gebied. Bijna nergens wordt zo vaak en veel gecontroleerd als in de Tour.''

Armstrong zegt in 2003 voor aanvang van de Tour op doping te zijn getest en elke dag dat hij in de gele trui reed of een etappe won. ,,De testen werden afgenomen door het Franse ministerie van sport en alle monsters zijn nagekeken in een laboratorium in Parijs dat is goedgekeurd door het IOC en de WADA.''

Armstrong beroept zich op de statistieken van WADA, waarvan Pound voorzitter is. ,,Van de 710 uitgevoerde WADA-testen in 2003 zijn vier `postieve' gevallen in het wielrennen bekendgemaakt. Dat is dus een percentage van 0.56.''

www.nrc.nl dossier doping