Talent

Tegen de afrastering van het trainingsveld van Ajax leunde een kleine man met een grijzig hondje aan zijn voeten. Hij had donker krullend haar en droeg een zwarte bril met hoornen montuur. Zijn gezicht hield hij naar het veld gekeerd waarop het tweede elftal van Ajax trainingsarbeid verrichtte.

,,Met deze jongens wordt het nooit iets'', zei hij met een licht accent dat ik moeilijk kon thuisbrengen. ,,Alleen die zwarte jongen, Babel, kan iets. Voor de rest kunnen ze deze groep beter meteen opdoeken, het is geldverspilling.''

De grote jongens van `het eerste' waren zojuist na ruim een uur trainen teruggekeerd in de muil van het stadion. Vooral favorieten als Van der Vaart, Heitinga en De Ridder moesten zich door de menigte van enkele honderden fans ploegen. Het was krokusvakantie en er waren veel ouders met kinderen die geestdriftig een nieuwe trend praktiseerden: samen met de ster op de foto.

Heitinga en De Ridder konden nog wel glimlachen om al die mensen die quasi-amicaal een arm om hun schouders sloegen, maar Van der Vaart keek alsof zijn executie nabij was. Ook Koeman liep erbij als een man die de zware slagen van het lot moeilijk verdragen kon. Voetballen doe je allang niet meer voor de lol.

,,Ik ben een Italiaan, zoals u misschien nog wel horen kunt'', zei de kleine man, ,,maar ik woon al meer dan dertig jaar in Amsterdam. Ik was al fan van Ajax toen ik nog in Rome woonde. Dat was het grote Ajax met Cruijff en Keizer. Na mijn emigratie ben ik Ajax van dichtbij blijven volgen, de wedstrijden, de trainingen, ook van de jeugd.''

Hij gaf wat details waaruit bleek dat hij inderdaad een groot kenner was. Voetbal was misschien wel de enige hartstocht in zijn leven, en ach, waarom ook niet, er zijn schadelijkere hartstochten.

,,Zo'n goed elftal krijgt Ajax nooit meer'', zei hij, zonder nostalgie.

Op het veld riep trainer John van 't Schip naar zijn pupillen: ,,Jongens, naar rechts opendraaien en dan met links afwerken.''

,,Talent heb je of je hebt het niet'', zei de Italiaan. ,,Deze jongens hebben het niet. En Ajax koopt ook te veel mensen die het niet hebben. Soetaers, Anastasiou, Sikora, Sonck, Escudé, die halen het nooit. Aardige spelers voor een provincieclub, meer niet. Bij zo'n clubje hoef je maar één keer per maand te schitteren, bij Ajax moet je altijd goed zijn. Zo'n Anastasiou is gewoon een beetje zielig, zelfs op de trainingen scoort hij niet.''

Ik vroeg hem waarom ook de betere Ajacieden zo matig presteren. ,,Soms heb ik het gevoel dat Koeman te stroef met ze omgaat'', zei mijn kenner. ,,Hij doet zo koel en afstandelijk op de trainingen. Vergelijk dat eens met Krol, die moedigt de jongens steeds aan. En terecht. Het zijn nog kinderen. Als je ze een schouderklopje geeft, springen ze een halve meter omhoog.''

Ik moet nogal bezorgd hebben gekeken, want hij zei opeens: ,,Maar Ajax wordt heus wel kampioen, hoor. Ik zag PSV tegen Perugia heel matig.''

De zon scheen inmiddels uitbundig op het dekschild van het stadion in de verte. Op het trainingsveld was hulptrainer Marco van Basten bezig met het plaatsen van pylonen en het uitdelen van oranje hesjes. Het was alsof Churchill de schoenen stond te poetsen van premier Balkenende.

We besloten dat het tijd werd om naar huis te gaan.

    • Frits Abrahams