Stroperige show van cheerleader Twain

Hoe steriel mag popmuziek klinken om nog voor rock & roll door te kunnen gaan? Shania Twain heeft het handig gespeeld. De voormalige barbandzangeres uit Canada heeft zich via Nashville een weg gebaand naar het grote popsucces, waarbij ze zowel het country- als het rockpubliek voor haar karretje wist te spannen. Van haar voorlaatste album Come On Over uit 1998 werden 34 miljoen exemplaren verkocht; een record dat ze met de opvolger Up niet kan verbeteren.

De eerste teleurstelling bij een concert van Shania Twain is dat ze in bijna geen enkel opzicht lijkt op de imposante seksgodin uit haar videoclips. Op het `in the round'-podium middenin Ahoy verscheen een nogal ordinair cheerleaderstype in kermiskleuren, die de vaart uit haar show haalde met een loterij die ze had uitgeschreven voor deelnemers aan haar liefdadigheidsproject voor de behoeftige kinderen van Rotterdam. De winnares mocht met haar op de foto en ze verbrak het record zingend handtekeningen zetten. Haar stem vertoonde een blikkerige hardheid die op de cd's werd verdoezeld. Haar langs elkaar heen spelende muzikanten draaiden een voorgeprogrammeerd lesje af, waarbij vooral de drie jolig fiedelende violisten uitblonken door de gemaakte vrolijkheid waarmee ze hun benen in de lucht wierpen.

Vergelijk Shania Twain met een ander videopopfenomeen als Robbie Williams en het gebrek aan werkelijk sterke songs dringt zich op. Met overdadig veel siervuurwerk sleepte de show zich van het ZZ Top-achtige rocknummer Man! I feel like a woman naar That don't impress me much, waarna haar beste lied You're still te one veel te lichtvaardig werd vergooid aan een staaltje community singing met twee schutterige fans. Verwaterde country-invloeden waren er in Forever and always, naast de quasi-Arabische klanken in het nummer met de toepasselijke titel Ka-ching! Zo was er voor elk wat wils en werden alle extremiteiten uitgevlakt tot een grauwe massa van vrijblijvend familievermaak. Zelfs als Shania rockt, vloeit er geen zweet.

Concert: Shania Twain. Gehoord: 4/3 Ahoy, Rotterdam. Herh: 5/3.

    • Jan Vollaard