Shell onderzoekt structuur bedrijf

De Koninklijke/Shell Groep zal voor april 2005 een besluit nemen over de duale bedrijfsstructuur. Dit heeft Jeroen van der Veer, de nieuwe topman van het Nederlands-Britse concern, vanmorgen gezegd tijdens een telefonische persconferentie.

,,Wij zijn momenteel in gesprek met aandeelhouders en luisteren goed naar wat zij zeggen. Deze `luisterfase' zal duren tot en met de aandeelhoudersvergadering van eind april'', aldus Van der Veer. Koninklijke/Shell is een bedrijf van twee beursgenoteerde moedermaatschappijen, met elk een eigen directie, commissarissen en aandeelhouders.

Shell sprak de afgelopen weken met beleggers die 40 tot 50 procent van de aandelen Koninklijke Olie en Shell Trading in handen hebben, vertelde Van der Veer. ,,Na deze fase zullen we gaan nadenken over wat de beste structuur is voor het bedrijf en als er veranderingen nodig zijn zullen we die maken'', aldus Van der Veer die de afgelopen week als ,,zeer moeilijk'' omschreef.

De nieuwbakken bestuursvoorzitter zag eergisteren twee collega's opstappen. Behalve zijn voorganger Sir Philip Watts trad ook de Nederlandse productiechef Walter van de Vijver af nadat de commissarissen het vertrouwen in beide mannen hadden opgezegd.

Dit gebeurde naar aanleiding van een onderzoek van de commissarissen naar de feiten en omstandigheden rondom de neerwaartse bijsteling van de `bewezen' reserves op 9 januari. De bijstelling – het equivalent van 3,9 miljard vaten olie – verbijsterde de financiële markten en aandeelhouders drongen aan op het aftreden van topman Sir Philip Watts en op een verandering van de duale bedrijfsstructuur.

,,De raden van commissarissen hadden het vertrouwen in hen verloren, daarom zijn ze afgetreden'', zei Van der Veer. Hij kon niet met zekerheid zeggen dat Watts of Van de Vijver niet iets strafbaars hebben gedaan rondom de reserves en de bijstelling. ,,Voor zover ik weet is dat niet het geval. Er zijn echter onderzoeken gaande die nog niet zijn afgerond.''

Shell wordt momenteel onderzocht door de Amerikaanse beursautoriteit SEC en heeft ook zelf een onderzoek ingesteld naar de olie- en gasreserves en de vraag hoe deze reserves veel te hoog zijn ingeschat. Het eigen interne onderzoek zal over enkele weken worden afgerond.