Reuzenschildpadwegen

Afgelopen woensdag was een belangrijke dag voor de reuzenschildpadden in de Amsterdamse dierentuin Artis.

's Ochtends vroeg werden ze namelijk alledrie op de weegschaal gezet. Artis weegt de schildpadden elk jaar, om te kijken of ze nog wel gezond zijn. Hoe zwaarder de schildpad, hoe gezonder. Of hij magerder is geworden, kun je alleen maar ontdekken met een weegschaal. Want het lijf van de schildpad zit verborgen in zijn schild, dat kun je dus niet zien.

De schildpadden in Artis hebben geen namen. Hun verzorgers wel, die heten Dennis en Daniëlle. Reuzenschildpadwegen is best ingewikkeld. Je kunt een schildpad niet vragen om op de weegschaal te gaan staan; dat snapt hij niet. En als hij erop moet klimmen, duurt dat héél lang, want een schildpad en kan slecht klimmen. Dennis klopte met een bezem op het schild van één van de schildpadden. Die vond dat zo vervelend, dat hij de andere kant op begon te lopen, precies in de richting van de weegschaal en precies over één van de kleinere schildpadjes heen. Maar zelf klimmen ging echt niet; de schildpadden moesten getild worden. Vijf verzorgers waren er nodig. Ze tilden elke reuzenschildpad bij zijn schild op en legden hem op zijn buik op een krukje dat weer op de weegschaal stond.

De kleinste schildpad, een vrouwtje, trok verbaasd haar kop in en flapte met haar gerimpelde poten in de lucht. Tachtig kilo woog het vrouwtje, evenveel als vorig jaar. Het vrouwtje heeft veel stress, zei Daniëlle, omdat de twee mannetjes alsmaar met haar willen paren. Die klimmen dan op haar rug. ,,En elke dag 230 kilo op je rug'', legde Daniëlle uit, ,,daar word je niet vrolijk van.'' Maar alleen zijn wil het vrouwtje óók niet. Dan eet ze niet meer van schildpaddenverdriet.

Na het vrouwtje werden de twee reuzenschildpadmannen gewogen. Die zijn veel groter en zó zwaar, dat één van de mannen die meetilden, even naar buiten moest omdat hij bijna flauwviel van de inspanning. De éne schildpadman woog 173 kilo. De andere, die zo groot is als een zitbad, was 218 kilo. Dat is ongeveer zoveel als zeven kinderen van tien. Maar voor reuzenschildpadden is zo'n gewicht niet veel.

De schildpadmannetjes van Artis waren vermagerd; twee jaar geleden waren ze elk bijna tien kilo zwaarder. Daarom moeten de schildpadden van Artis meer gaan eten. Wel gezond natuurlijk. Elke dag krijgen ze samen tien kilo prei, broccoli, andijvie, appels, bananen en sinaasappels. De prei vinden ze niet erg lekker, vertelde Daniëlle, maar op andijvie zijn ze gek. Er werd dus meteen een grote krat andijvie klaargezet toen het wegen gedaan was. Ook een schildpad heeft recht op lekkers als de dokter hem heeft onderzocht.

    • Maartje Somers