Polen

De Poolse militairen (circa 2.200) die in midden-Irak in het district rond Karbala opereren, houden zich net als de Nederlandse aan de algemene `rules of engagement'. Er mag volgens de geweldsinstructie door de Poolse soldaten geschoten worden als ze zich bedreigd voelen en bij aanvallen op `eigendommen van de Poolse staat' (in het militaire kamp bijvoorbeeld).

Een incident als met Eric O. heeft zich bij de Polen niet voorgedaan. Als het wel zou gebeuren zou het anders worden afgehandeld. De Poolse Eric O. zou niet door het Poolse Openbaar Ministerie worden meegenomen naar zijn thuisland. Er zou onderzoek ter plekke worden gedaan of de betreffende soldaat of officier uit `goede wil' gehandeld zou hebben. Een kogel die via de grond afketst en een Irakees verwondt of doodt, waar het in het geval van Eric O. op leek, zou binnen die definitie vallen.

Polen voert in een zone in Midden-Irak het bevel over onder meer Bulgaren, Oekraïeners, Letten en Litouwers. Over de militaire aanwezigheid, die de ambities van Polen om een Europese grootmacht te worden moet steunen, bestaan geen grote politieke controverses. De publieke steun daarentegen is sinds het begin van de aanslagen flink afgenomen. Polen hebben daarmee tot nog toe niet te maken gekregen. Een van de weinige incidenten tot nog toe betrof een auto-ongeluk in de buurt van Karbala waarbij een Poolse patrouillevoertuig op een Irakees burgervoertuig botste. Het incident wordt door een Poolse onderzoekscommissie onderzocht.