Pas verschenen

Kutgedichten. Poëzie over de vrouwelijke genitaliën. Passage, 94 blz. €14,50

Bloemlezing samengesteld door de dichters Tsead Bruinja en Daniël Dee met nieuwe en bestaande Nederlanse poëzie waarin de vagina wordt `begeerd, bemind, bespot, bewonderd, verafschuwd of opengescheurd'. Bijdragen van onder anderen Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Gerrit Krol en Joep Kuiper.

Boris Akoenin: Vrij lezen (Vneklassnoje tsjtenie). Vert. Arie van der Ent, De Geus, 604 blz. €23,-

Vuistdikke dubbelroman van Boris Akoenin (1956) over het oude en moderne Rusland, en waarin Akoenin een gebeurtenis in het heden parallel laat lopen met een gebeurtenis uit de achttiende-eeuw. Deze dubbele verhaallijn hanteerde Akoenin ook in zijn vorige roman Dubbelschat, waardoor Arthur Langeveld het verhaal aan de lange kant vond: `halverwege valt de spanning wat weg en de finale [...] is zelfs voor de geoefende detectivelezer iets te onwaarschijnlijk. (Boeken, 20.09.02).

Warwick Collins: De rationalist (The Rationalist). Vert. Geertje Lammers, Gianotten, 288 blz. €25,-

Klassiek Victoriaanse roman over een jonge arts die onder de indruk raakt van een oudere vrouw en haar dochter. In 1994 in vertaling verschenen bij uitgeverij Prometheus en nu opnieuw uitgegeven door uitgeverij Gianotten. Vorig jaar verscheen van de in Zuid-Afrika geboren en in Engeland wonende schrijver Warwick Collins (1948) de novelle Heren, die Rosan Hollak een `liefdevolle ode aan de kleine man' vond (Boeken, 21.11.03).

Gerben Hellinga: Oog om oog. Cargo, 218 blz. €17,50

Literaire thriller van Gerben Hellinga (1937) waarin Jos de Spin, een invalide ex-glazenwasser en protagonist uit Merg en been (1985) tijdens zijn zoektocht naar een gestolen pistool terechtkomt in de Amsterdamse onderwereld van de harddrugs.

Maarten Kossmann: De menseneetster. Berbersprookjes uit Noord-Marokko. Bulaaq, 288 blz. €12,50

Tweetalige bundel met sprookjes uit de Rif, verzameld en uit het Berber vertaald door Maarten Kossmann. De menseneetster is een vervolg op de bundel Berbersprookjes uit Noord-Marokko uit 1997 waarover de schrijver Alfred Kossmann (1922-1998), oom van Maarten Kossmann, schreef: `De merkwaardige ervaring van dwalen, dromen, vervreemd raken, herkennen beleefde ik opnieuw toen ik een boekje met sprookjes las' (Achterpagina, 04.07.97).