Parmalat krijgt weer lening banken

Het noodlijdende Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat heeft met een groep banken overeenstemming bereikt over een lening van 105,8 miljoen euro. Met dat geld kunnen de melkfabrieken voorlopig blijven draaien, aldus Parmalat gisteren in een verklaring.

Voor het aantrekken van het noodkrediet zijn twee maanden aan onderhandelingen voorafgegaan.

Bij Parmalat kwam eind vorig jaar een grootschalige fraude aan het licht, waarbij miljarden zoek bleken te zijn. Het bedrijf bevindt zich nu in surseance, waardoor schuldeisers voorlopig op afstand blijven. Nadere details over de eisen van de bank zijn gisteren niet bekendgemaakt.

Een aantal kredietverleners is zelf onderwerp van onderzoek geworden. De openbare aanklagers die de miljardenfraude Parmalat onderzoeken, maakten vorige week bekend dat zeven banken mogelijkerwijs de markt gemanipuleerd hebben. Onderzoeken lopen nog altijd naar Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, UBS, Banca Poplare di Lodi en Nextra. ABN Amro, die slechts zijdeling betrokken is geweest bij de uitgifte van enkele obligatieleningen, wordt niet onderzocht. De crisis bij Parmalat begon eind vorig jaar toen Bank of America het bestaan van een bankrekening op de Kaaiman-Eilanden ontkende. Op de rekening zou een bedrag van 3,95 miljard euro staan. De bank was een van de grootste kredietverstrekkers van Parmalat.

Interim-bestuurder Enrico Bondi komt binnenkort met een plan dat het bedrijf weer op de been moet helpen. Insiders gaan ervan uit dat het mes met name in de buitenlandse vestigingen wordt gezet. Drie Amerikaanse dochters werden onlangs al failliet verklaard.

Chileense melkproducenten hebben gisteren gedreigd hun leveranties aan de lokale Parmalat-dochter te staken, wanneer zij niet voor volgend week woensdag geld zien voor hun eerdere leveranties. De voorzitter van de verenigde producenten verklaarde gisteren nog 2 miljard pesos (2,5 miljoen euro) tegoed te hebben. De levering aan Parmalat is al tot eenderde teruggebracht in vergelijking met de periode vóór de problemen bij Parmalat.

Het aantal arrestaties rond het Parmalat-schandaal is inmiddels opgelopen tot vijftien mensen. De financiële autoriteiten denken dat in totaal meer dan 14 miljard euro bij Parmalat is zoekgeraakt.