Onderzoeksstation verdwijnt in IJszee

Twaalf Russische wetenschappers, die sinds april vorig jaar in een onderzoeksbasis op de Noordpool verblijven, hebben problemen nu de grond onder hun voeten is gaan smelten. Hun station, Noordpool-32, is op drift geraakt nadat het afbrak van het pakijs waarop het gevestigd was. Hierbij werd nagenoeg het hele onderzoeksstation vernield. Kostbaar materiaal en belangrijke onderzoeksresultaten verdwenen in de Noordelijke IJszee.

Volgens de leider van het poolstation, Vladimir Kosjeljev, werd de basis bedolven onder een enorme muur van ijs. De ijslaag groeide binnen ongeveer een half uur tot een hoogte van meer dan tien meter. ,,Zoiets is nog nooit gebeurd op een noordpoolstation'', aldus Kosjeljev. ,,De muur van ijs verpletterde van het ene op het andere moment de woonvertrekken en het kantoor.''

,,De ijsschots drijft nu snel naar het zuiden en zou binnenkort de 84ste breedtegraad overschrijden. Vanaf dan wordt hij blootgesteld aan 2 tot 3 uur zon per dag waardoor het ijs snel zal smelten'', zegt Vladimir Sokolov, de leider van de expeditie in St. Petersburg.

De wetenschappers zullen zo snel mogelijk worden geëvacueerd. ,,De expeditieleden zijn veilig en gezond. Ze hebben nog voldoende voedsel, dekens en brandstof'', zegt Vladimir Brezekine, woordvoerder van de arctische grenswacht. De voorraden volstaan voor nog ten minste vijf dagen.

De evacuatie, die aanvankelijk gepland was voor 20 maart, zal vandaag of morgen plaatsvinden. Een Mi-26 helikopter zal dan vertrekken van de Noord-Russische haven Arkhangelsk om de onderzoekers, die momenteel verblijven in twee resterende kleine gebouwen, te evacueren. Dat verklaarde Natalia Jersjova van de Russische meteorologische dienst in de Herald Tribune.

De Noorpool-32 basis was de eerste Russisch basis op de Noordpool na twaalf jaar. Ze was opgericht voor onderzoek naar klimaatverandering en naar mineralen. In 1991 moest Rusland zijn Noordpoolexpedities opgeven omdat het Noordpool-31 onderzoeksstation op drift was geslagen. Het werd volledig vernield toen het smeltte in een warme zeestroom.

Gisteren deelde Jersjova mee dat momenteel wordt gezocht naar mogelijkheden voor een nieuwe expeditie, Noordpool-33, die begin april van start moet gaan. President Vladimir Poetin noemde Noordpoolexpidities ,,van groot belang''.