Niet meteen willen zoenen

Op nummer 29 van de Top-40 staat deze week de single `Fighting Temptation' van Beyonce samen met Missy Elliott en MC Lyte. Het is niet de enige hit van Beyonce op dit moment. Net als Marco Borsato staat Beyonce met twee singles tegelijk in de hitparade.

Heeft ze nog wel tijd voor haar vriend Jay-Z? Zou ze ooit nog naar de kapper gaan? Beyonce is overal tegelijk. Ze hangt op haar kop vanaf het plafond een liedje te zingen bij een concert, krijgt steeds prijzen (in Amerika, Frankrijk, Engeland), en speelt ook in een film. Die film heet The Fighting Temptations. Daarvoor heeft ze samen met haar vriendinnen Missy Elliott en MC Lyte een liedje gemaakt. Het heet `Fighting Temptation', en het gaat over meisjes die niet meteen met een jongen willen zoenen.

Daarmee is dit nummer anders dan de meeste andere liedjes in de hitparade. Die gaan doorgaans over de vraag: Hoe krijg ik zo snel mogelijk iemand om mee te zoenen?

Als Missy, Beyonce en MC Lyte samen uit zijn, praten ze liever over auto's en diamanten. De mannen weten dat niet. Zij draaien om de vrouwen heen tot ze er duizelig van worden. Missy moet er niets van hebben. Ze kijkt dwars door haar aanbidders heen en zegt: ,,Ik en de meisjes zijn lekker aan het drinken. Hier ober!'' (,,Me and my girls drinkin', where's the waiter''). Als een van de mannen per ongeluk tegen haar aan botst, staat ze woedend op: ,,Probeer dat nog eens en we hebben ruzie!'' (,,If you touch us, we gonna altercation'').

Ze kennen alle trucjes die jongens uitproberen. Een stuurt er een briefje naar hun tafel, met lieve woordjes. Een ander fluistert in MC Lyte's oor dat hij net vrijgezel is. En dat hij een leuk huis en een mooie auto heeft. Of ze misschien even wil komen kijken? Weinig kans. Deze dames hebben namelijk zelf de leukste auto's en de mooiste huizen. Geen man die daaraan kan tippen.

Daar gaat het hun ook niet om. Missy, Beyonce en MC Lyte wachten tot er een man langskomt die de moeite waard is. Die even wil wachten met zoenen. Beheersing, daar houden deze vrouwen van. Dat is ook de titel van het liedje. `Fighting temptation' betekent `weerstand bieden aan verleiding'. Dus niet meteen de héle taart opeten, of de duurste schoenen kopen, maar er eerst over nadenken.

,,I'm not sayin' I don't like temptation/ I'm just lookin' for da right temptation, ya kno'', zingt Beyonce in het refrein: ,,Ik zég niet dat ik niet van verleidingen hou/ maar ik zoek naar de juiste verleiding''. Degene die geduld heeft dus. De enige goede verleiding is die waartegen je niet hoeft te vechten.