`Met Nederlandstalige muziek kun je overal terecht'

De Zeeuwse popgroep Bløf trekt twee jaar de wereld rond om met muzikanten uit twaalf verschillende landen nummers op te nemen. De reis brengt hen nu in Cuba.

Met alle liefde tufte hij de duizend kilometer van zijn woonplaats Santiago in het oosten naar de Cubaanse hoofdstad Havana in het westen. Een beetje raar was het wel ja. ,,Maar Hollanders hebben veel respect voor Cubaanse muziek. Vandaar.'' Daarom dus was de zanger van de wereldberoemde Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa, bereid gehoor te geven aan een uitnodiging van de Nederlandse popgroep Bløf om samen een nummer op te nemen. ,,Ik hoop dat ze er een Grammy mee gaan winnen en ik verwacht minstens een nominatie'', zegt de 57-jarige zanger terwijl hij zijn zwarte cowboyhoed schikt.

Het muzikale project is zo ambitieus dat ze het tot nu toe geheim hielden. Maar nu, toevallig betrapt in Cuba, willen ze er over praten. ,,Het is zo'n subliem plan dat het toch niet meer kan mislukken'', zegt Bløf-zanger Paskal Jakobsen. `Nederlands meest succesvolle popgroep', zoals Bløf begin van de week op de Cubaanse staatstelevisie werd aangekondigd, is bezig met een muzikale wereldreis die in totaal twee jaar duurt. In twaalf landen wil de groep samen met beroemde nationale muzikanten steeds één nieuw nummer opnemen voor een in 2006 te verschijnen cd. ,,Het is een totaal unieke onderneming'', zegt manager Frank van der Meijden over het project waarvan de kosten op een slordige 800.000 euro worden begroot. ,,We willen laten zien dat je met Nederlandstalige muziek in de hele wereld uit de voeten kunt. Aantonen dat we heel goed kunnen samenspelen met artiesten uit landen als Bhutan of Brazilië'', zegt bassist en tekstschrijver Peter Slager.

In een knalgele Buick met open dak uit 1951 reden de Zeeuwse muzikanten deze week door de straten van Havana. Na een dag repeteren zong Jakobsen (in het Nederlands) met Ochoa (in het Spaans) een speciaal gecomponeerd duet. Het klapstuk van de muzikale onderneming stond geprogrammeerd voor afgelopen woensdagavond. Bløf zou samen met een Cubaanse band optreden in het Casa de la Musica in downtown Havana. Maar een paar uur voor aanvang van het concert ging het mis. Drummer Norman Bonink had net in een interview voor de Cubaanse televisie ,,hartelijk bedankt voor de genoten gastvrijheid en hulp'' toen er letterlijk een kink in de kabel kwam. Bij aankomst in het theater bleek het pand opeens zonder elektriciteit te zitten.

De Nederlandse ambassadeur in Cuba, Wieck Wildeboer, heeft zo zijn twijfels over de plotselinge stroomuitval. ,,Ik sluit niet uit dat het weer een manier is van de Cubaanse autoriteiten om Europese culturele exposure in Cuba te voorkomen'', aldus de diplomaat. Hij wijst erop dat er ook opvallend veel politiecontrole was bij het theater. En de elektriciteitsproblemen waren zeer lokaal. In de omliggende panden en zelfs bij de kassa van het theater brandde volop licht.

De politieke verhoudingen tussen Cuba en de landen van de Europese Unie zijn sinds een jaar bevroren. Dat gebeurde na Europese protesten tegen de arrestatie van 75 Cubaanse journalisten en mensenrechtenactivisten die wegens heulen met de vijand (de Verenigde Staten) nu gevangenisstraffen tot 28 jaar uitzitten. Een onaanvaardbare aanpak van `dissidenten', vindt de EU. Cuba noemt de kritiek onacceptabel omdat het gaat om de bestraffing van `huurlingen'.

De verbouwereerde Nederlandse muzikanten valt het zwaar te aanvaarden dat hun kostbare artistieke onderneming – alle apparatuur was speciaal ingevlogen – mogelijk voor een deel is mislukt vanwege politieke spanningen. ,,Maar we hadden toch een werkvergunning gekregen?'', zegt manager Van der Meijden. Over het lot van de 75 veroordeelde Cubanen was hem trouwens niets bekend. ,,En we waren niet van plan Fidel Castro te gaan veroordelen of zoiets'', zegt hij. ,,Ik zie juist ook zoveel positieve dingen in Cuba. Geen reclameborden en de mensen zien er allemaal goed uit. En de vrijheid van meningsuiting is ook niet altijd alles.''

Bløf, dat druk op zoek is naar sponsors voor hun internationale culturele project, prijst zich gelukkig dat de muzikale registratie van het duet met Ochoa in ieder geval wel goed is gelukt. Dat geldt ook voor de filmopnamen die straks op dvd zullen worden uitgebracht. Eerder zijn al opnamen gemaakt in Turkije, Kenia en Nigeria. Op het verlanglijstje staat onder andere nog een reis naar Portugal, Argentinië – samen met bandeonist Carel Kraayenhof – en de Verenigde Staten. In dat laatste land willen ze spelen met de Counting Crows. De cd zal in principe bestemd zijn voor de Nederlandse markt. Maar stilletjes hoopt de groep – die in Nederland van cd's gemiddeld ruim 150.000 stuks verkoopt – op meer. ,,De Cubanen waren laaiend enthousiast over onze muziek. Het duet zou hier ook best een hit kunnen worden'', zegt Jakobsen. ,,In plaats van al die Nederlandse bands die in het Engels gaan zingen om als tweede stap in hun carrière ook in het buitenland te kunnen doorbreken, willen wij vooral onze Nederlandse eigenheid bewaren'', zegt toetsenist Bas Kennis.

De Nederlandse muzikanten worden vandaag door de Martinair-stewardessen die woensdagavond eveneens voor de Cubaanse theaterdeur stonden te treuren, teruggebracht naar Schiphol. Volgende stop tijdens de muzikale wereldreis is over drie maanden Rio de Janeiro in Brazilië. ,,Twee jaar lang de wereld rondreizen met je vrienden is hoe dan ook vette winst'', zegt Jakobsen.

    • Marcel Haenen