Kroegbaas goedkoper uit bij super

Caféhouders betalen bij de brouwerij gemiddeld 43 procent meer voor bier in vergelijking met wat de consument moet afrekenen in de supermarkt. ,,Het lijkt erop alsof de horeca het gelag mag betalen voor de prijsdumping in de supermarkten'', aldus directeur J. Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie heeft de afgelopen twee maanden onderzoek gedaan naar de bierprijzen onder 3.000 van de 6.500 café- en bareigenaren die bij haar zijn aangesloten. Volgens Claes staan al langere tijd de verhoudingen tussen brouwerijen en de horeca onder druk door prijsstijgingen. ,,Maar het is toch van de zotte, dat nu blijkt dat caféhouders beter een kratje bier bij de supermarkt kunnen halen?'' KHN heeft berekend dat een liter bier 0,96 euro kost in de supermarkt. Café- en bareigenaren betalen bij de inkoop van een fust bier gemiddeld 1,37 euro per liter, inclusief de korting voor grote afnemers.