Kritiek op spotjes van Bush

Vier verkiezingsspotjes van president George Bush hebben in de Verenigde Staten voor opschudding gezorgd. Familieleden van slachtoffers, democratische politici en vakbonden van brandweerlieden beschuldigen Bush ervan dat hij de aanslagen van 11 september 2001 misbruikt.

Sinds gisteren zenden televisiezenders in zeventien Amerikaanse staten de spotjes uit waarin beelden van de smeulende puinhopen van het World Trade Center te zien zijn. Twee filmpjes tonen ook hoe brandweerlieden met een brancard uit de resten van het gebouw worden gedragen met op de achtergrond een wapperende Amerikaanse vlag. Bush zelf komt in beeld als empathische, maar doortastende leidersfiguur.

Lijkenpikkerij, vinden verwanten van de slachtoffers. ,,Bush wil persoonlijk voordeel halen uit de tragedie van anderen'', zegt bijvoorbeeld Bill Doyle, die een zoon verloor bij de aanslagen en actief is in groepen van nabestaanden. Ook Harold Schaitbetter, voorzitter van de Vereniging van Brandweerlieden, is verontwaardigd: ,,Bush gebruikt de grootste ramp in de geschiedenis van ons land en in de geschiedenis van de brandweer om sympathie te winnen voor zijn verkiezingscampagne.''

Bush' campagneleider, Ken Mehlman staat nog steeds volledig achter de gemaakte keuzes. Het optreden van Bush na de aanslagen van 11 september is volgens hem een essentieel onderdeel van de presidentiële nalatenschap. Ook Rudolph Giuliani, de republikeinse burgemeester van New York op het moment van de aanvallen, verdedigt de controversiële reclamespotjes: ,,Zijn optreden die dag is belangrijk voor zijn staat van dienst en zijn leiderschap erna was bepalend voor de behaalde successen in onze strijd tegen terrorisme.''

FILMPJES: www.nrc.nl