Kip met schorseneer en citroensaus

De combinatie van de frisse smaken van citroen en tijm is een vertrouwde en heerlijke. Pas hem toe in samenhang met de uitgesproken aardse smaak van schorseneren en u krijgt iets heel bijzonders. Gebruik voor dit recept liefst een stevige boerenkip van goede komaf. Die kippen zijn wel wat duurder, maar voor dit recept zal die extra uitgave meer dan verantwoord zijn. Zet een kom koud water met de helft van het citroensap klaar om de geschilde schorseneren in te doen. Het citroensap voorkomt dat ze verkleuren. Schil de schorseneer in een bak koud water zodat uw handen niet zo plakkerig en vuil worden. Snijd de schorseneren in stukjes van circa 5 centimeter lang en doe ze onmiddellijk in het citroenwater. Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en doe er de stukjes schorseneer in. Kook de schorseneren in circa 10 minuten bijtgaar. Giet ze af en zet afgedekt weg.

Snijd de kip in 10 stukken en bestrooi ze met wat zout en peper. Verhit de boter in een grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de stukken kip in en bak ze in circa 5 minuten rondom bruin. Strooi de tijmblaadjes over de kip en stop er de takjes tijm tussen. Leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat onder regelmatig omdraaien 20 tot 35 minuten zachtjes bakken, afhankelijk van wat voor kip u gebruikt, tot de kip goudbruin en gaar is. Voeg na 10 minuten de stukken schorseneer toe en draai ze tijdens het bakken af en toe om zodat ze rondom goudbruin worden. Doe de kip en stukken schorseneer in een dienschaal, dek hem af en houd warm in een lauwe oven terwijl u de saus maakt. Blus de pan af met de wijn op een hoog vuur en laat tot de helft inkoken, waarbij u alle aanbaksels losschraapt. Voeg het overgebleven citroensap met de geraspte schil en de slagroom toe. Laat onder regelmatig roeren een paar minuten op een hoog vuur tot een dikke saus inkoken. Giet de saus over de kip en schorseneer en dien op met gekookte aardappels.

Morgen: antipasto

    • Kim Maclean