ING doet bod op vastgoed Rodamco

Bank en verzekeraar ING wil vastgoedfonds Rodamco Asia overnemen voor 418 miljoen euro. Dit heeft ING Real Estate, de vastgoedonderneming van het concern, vanmorgen bekendgemaakt.

ING Real Estate, een van de grootste vastgoedbedrijven ter wereld, is al actief in Azië, maar wil graag de vastgoedportefeuille van Rodamco Asia toevoegen aan haar activiteiten. ING Real Estate is actief in China en Singapore terwijl Rodamco Asia beleggingen heeft in kantoren en winkelcentra in onder meer China, Indonesië, Maleisië, Zuid-Korea en Thailand. ,,ING Real Estate verwacht goede kansen voor de verdere groei van de activiteiten in Azië en de overname stelt ons in staat de kennis en het netwerk van beide bedrijven te combineren'', aldus Jan Doets, directeur van ING Real Estate.

Het overnamebod voorziet in een prijs van 18 euro per aandeel Rodamco Asia. Dit is een premie van 7 procent boven de slotkoers van 16,80 euro van gisteren en een premie van bijna 20 procent boven de gemiddelde koers van de afgelopen twaalf maanden. Het aandeel Rodamco Asia, dat eerder deze week degradeerde uit de Midkap-index voor middelgrote ondernemingen, steeg fors op het nieuws en stond vanmorgen op een winst van 6 procent op 17,80 euro.

Rodamco Europe is een van de vier bedrijven waarin de Rodamco beleggingsgroep eind jaren negentig werd gesplitst. Van die vier is er na de overname van Rodamco Asia nog maar een zelfstandig: Rodamco Europe, de Europese vastgoedbelegger.

De afgelopen jaren werd eerst – na een heftig overnamegevecht – Rodamco North America gekocht door het Australische Westfield en de Amerikaanse bedrijven Simon en Rouse. Haslemere, het voormalige Rodamco UK, werd ingelijfd door de Amerikaans-Israëlische investeringsmaatschappij Brack Capital.

De onderhandelingen tussen ING Real Estate en Rodamco Asia hebben drie maanden geduurd en begonnen nadat gesprekken met een andere – onbekende – partij eind november vorig jaar werden afgebroken.

Het bod wordt gesteund door beide partijen en is afhankelijk van onderzoek van Rodamco's boeken en van goedkeuring door de toezichthoudende autoriteiten. Rond 20 april zal Rodamco een speciale aandeelhoudersvergadering bijeen roepen waar het overnamebod zal worden besproken. Als de overname een feit is, zal een einde worden gemaakt aan de beursnoteringen van Rodamco Asia in Amsterdam, Frankfurt en Parijs.