In Marokko met gemengd schrijversduo

Lydia Rood: flamboyante vrouw, schrijfster van thrillers, erotische verhalen en kinderboeken. Mohamed Sahli: Marokkaanse ex-illegaal, debuteerde met Dagboek van een illegaal, getrouwd met Lydia Rood. Het ideale schrijversduo, zou je denken, voor een relevante jeugdroman op het snijvlak van twee culturen.

Is Zoon van de Souk, het zelfstandig te lezen vervolg op Brief uit Hollanda, een boek dat Nederlandse tieners moeten lezen? Voor een antwoord op die vraag gaan we even voorbij aan het soms wat sentimentele taalgebruik: bijvoorbeeld `Zijn donkerbruine ogen glinsterden plotseling van het vocht'. En we negeren ook de zoetsappige verliefdheid tussen de arme Karima en de welgestelde Ayyoub aan het einde.

In Zoon van de souk woont de tweeling Karim en Karima samen met hun zieke moeder in een kleine stad in Noord-Marokko. Hun vader verdient in Nederland het geld voor zijn gezin. Op een dag staat hij opeens voor hun neus. Zijn verblijf in het goddeloze Nederland heeft een streng gelovig man van hem gemaakt en hij wil dat Karim, die zich steeds meer ontwikkelt als kleine crimineel, naar een kostschool gaat. Terwijl Karima niets liever zou willen dan naar school gaan, slaat Karim op de vlucht. Hij gaat zijn geluk in Hollanda zoeken.

Het is waarschijnlijk te danken aan de jeugdherinneringen van Sahli dat het boek een mooi, overtuigend beeld schetst van het leven in een Marokkaans marktstadje. Maar pas aan het einde van het verhaal zie je wat de ware kracht van dit schrijversduo zou kunnen zijn. Als Karima en haar moeder een brief uit Nederland ontvangen van Karim. De brief is meeslepend als hij schrijft over zijn gevaarlijke overtocht en humoristisch als hij vertelt over zijn kennismaking met Nederland: `Het eerste woord dat ik leerde, na Alles goed en Doei, was Koffiepauze' en `Ze hadden die honden gewoon voor de gezelligheid [...]. Stel je voor een dier houden dat geen melk of vlees of wol geeft en dat wel elke dag moet eten! Toen ik erover nadacht, begreep ik dat de mensen in Hollanda echt ontzettend rijk zijn.' Díe gelaagdheid, die is interessant.

Het is te hopen dat Rood en Sahli, als er nog een derde deel over deze familie komt, ook moeder en zus naar Nederland overplanten. En dat ze dan een boek schrijven met de liefdevolle spot van de Marokkaans/Nederlandse film Shouf shouf habibi. Wat een ideaal schrijversduo zou het dan zijn.

Lydia Rood en Mohamed Sahli, Zoon van de souk, 11+, 169 blz. Leopold, €13,95

    • Monique Snoeijen