Hondse teckels van Kaat Vrancken

Hoe denkt een teckel? Net iets hondser dan een mens. Althans – de drie teckels uit Cheffie is de baas van Kaat Vrancken. `Lang niet alles is knap aan Herder', denkt Cheffie, `Zijn tong hangt uit zijn bek en hij hijgt als een oude teef van zestien!' Of: `Herder is een slijmbal, dat is duidelijk. Hij blijft zelfs naast haar lopen als ze gaan wandelen. En hij trekt niet eens aan de riem. Wat een gatlikker!'

Cheffie is de baas gaat over drie teckels (illustrator Martijn van der Linden maakte er een ontroerend, eigenwijs trio van) en hun baasje Emma. Hun levens veranderen als er op een dag opeens een herdershond bijkomt. Het is een boek over vriendschap, jaloezie en loyaliteit, beschreven vanuit een teckel. `Het is meer dan vriendschap, het is liefde. Emma is de liefde van zijn leven. En zij voelt voor hem hetzelfde. Want ze krabt alleen hém op het plekje waar geen haar groeit. Dat doet ze niet bij Puf en Boogie.'

Door het gekozen perspectief van de teckel valt het boek op tussen de doorsnee zelfleesboeken voor kinderen vanaf acht jaar. Die boeken zijn vaak weinig origineel en bovendien voorspelbaar. Maar Vrancken maakte werk van de verhaallijn en schreef er een mooie ontknoping in. De jonge lezer realiseert zich, ongeveer tegelijkertijd met Cheffie, dat Herder geen gewone herder is. Opeens begrijpen ze waarom hij zo netjes aan die vreemde riem loopt. En waarom het altijd Emma's moeder is die het eten voor de teckels klaarmaakt en nooit Emma zelf. Nu is duidelijk waarom Emma altijd eerst haar armen uitstrekt als ze de teckels wil aaien.

Emma is blind.

Als voorleesboek is Cheffie is de baas niet sprankelend genoeg, daarvoor is het verhaal te traag en blijven de karakters van de honden te vlak. Maar om zelf te lezen is het een verrassend boek, dat kinderen waarschijnlijk met een licht gevoel van triomf dichtslaan omdat ze een belangwekkende ontdekking hebben gedaan.

Kaat Vrancken, Cheffie is de baas, voorlezen 6+/zelf lezen 8+, illustraties Martijn van der Linden, 73 blz. Querido, €12,50

    • Monique Snoeijen