Het kinderlijf volgens André Sollie

Waarom heb je twee tepels en maar één navel? Waarom twee oren en maar één mond? Voor peuters zijn dat filosofische vragen. En wat moet je dan met de ontdek-je-lichaam-boeken met foto's of realistische tekeningen, maar zonder poëzie of verwondering? In Dubbel Doortje zet illustrator/dichter André Sollie met tekst en tekeningen de wereld op zijn kop. Sollie schildert bijvoorbeeld in zwierige streken een lichaam zonder hoofd met boven de navel een snor, of een vogel met een rug waaruit twee benen steken. Het zijn carnavaleske figuren, in felle kleuren tegen een zwarte achtergrond. Het hoofd van Dubbel Doortje is eigenlijk niet meer dan een cirkel die voor de helft bestaat uit haar felrode pet met zijflappen, daaronder twee blauwe vingerafdrukken als ogen, een streepje voor de mond, een veeg voor de neus, rode oortjes.

Dubbel Doortje is verrukt als ze ontdekt dat ze alles dubbel heeft: `Ik tel een voet en nog een voet./ Twee knieën en twee kuiten./ Een wonderkind! Ik ben zó goed./ Van binnen en van buiten.' Totdat ze bij haar neus aankomt. `Ik zie plots lege plekken,/ Waarom heb ik geen nekken?/ Wat stom dat ik dat nu pas merk./ Wat moet ik met één achterwerk?'

Sollie kreeg voor zijn tekst in het prentenboek Wachten op matroos, met illustraties van Ingrid Godon, in 2001 een Gouden Griffel. In Groot-Brittannië zorgde dit boek, over een vuurtorenwachter die wacht op zijn vriend matroos om samen een wereldreis te maken, voor opschudding. Het kinderboek zou te nadrukkelijk over homoliefde gaan en sommigen zagen in de vuurtoren het ultieme fallussymbool. In een interview in De Standaard vertelde Sollie (zelf homo) dat dat van die vuurtoren veel te ver gezocht was, maar dat het mooi zou zijn als het boek – dat overigens ook te koop is in homoboekhandels – `het thema bespreekbaar' kon maken.

Voor Dubbel Doortje nam Sollie een onverdacht meisje als hoofdpersoon, maar toch komt ook dit boek in de conservatieve gevarenzone: `Mijn keel is maar één gat./ Mijn navel is maar één putje./ Ik zwijg over mijn kutje./ Ik had er liever twee gehad.' Maar wie onderkent dat kinderen al op jonge leeftijd een grote genitale nieuwsgierigheid hebben, leest het boek met plezier voor (al is de 2+ leeftijdsaanduiding van de uitgever wel aan de jonge kant). En misschien toch even opbergen als opa en oma komen oppassen.

André Sollie: Dubbel Doortje, Querido, 40 blz. €13,50

    • Monique Snoeijen