Gamma wil uitbreiden in China

Het Helmondse textielbedrijf Gamma Holding wil uitbreiden in China. Het afgelopen jaar opende het bedrijf twee fabrieken in China voor de productie van matras-stoffen en transportbanden.

Ook werd de productie van matrasstoffen in Tsjechië uitgebreid. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers. Produceren in lage-lonenlanden is volgens Gamma nodig om goedkoper en dichter bij groeimarkten te kunnen produceren. ,,We willen met onze productie in China eerst de groei op de lokale markt bedienen en zodra we alles daar goed op orde hebben willen we het hele Verre Oosten gaan beleveren vanuit China'', aldus bestuursvoorzitter M. Veninga van Gamma vanmorgen.

Gamma levert matrasstoffen nu voor 70 procent uit West-Europa, maar met name het produceren van goedkopere typen stof is vanuit Gamma's fabrieken in België en Duitsland ,,moeilijk winstgevend te houden'', aldus Veninga. Gamma wil een deel van deze productie verplaatsen naar China (nu 2 procent van de productie) en Tsjechië (nu 3 à 4 procent). ,,China en Tsjechië moeten allebei goed worden voor 15 procent van de productie van matrasstoffen, West-Europa wordt 40 procent.'' Gamma investeerde tot nu toe ,,enkele miljoenen'' in China en heeft daar enkele tientallen werknemers.

Gamma publiceerde in januari al voorlopige cijfers: een winstgroei van 6 procent tot 34,1 miljoen euro op een 5 procent lagere omzet van 904 miljoen euro. De omzetdaling was een samenspel van groei door acquisities (plus 2 procent), autonome daling van de omzet (min 3 procent) en de lagere dollarkoers (min 5 procent).

Gamma behaalde de helft van de omzet buiten Europa, waarvan een vijfde in de Verenigde Staten en 17 procent in Afrika. Het personeelsbestand daalde met 290 door reorganisaties, maar steeg weer met 229 door overnames, waardoor het per saldo licht daalde tot 9.313.

Gamma bracht zijn drie divisies in 2003 terug naar twee: technisch textiel (transportbanden, filters, gecoat textiel en zeildoeken) en stoffen (matrasstoffen, autobekleding en batikstof), die allebei goed zijn voor de helft van de omzet.

Gamma's stofactiviteiten zijn 2004 ,,aarzelend'' begonnen als gevolg van politieke en economische problemen in West-Afrika, de belangrijkste afzetmarkt voor batikdoeken. Bij technisch textiel verwacht Gamma groei. Over de resultaten voor 2004 wil het bedrijf geen voorspelling doen.