Cynische geestigheden

Het lijkt verdorie wel Groundhog Day op de Nederlandse televisie, die film waarin de dag van Bill Murray steeds opnieuw begint. Is dit de Sleepless in Seattle die ze vorige week vertoonden of is dit de Sleepless in Seattle van twee jaar geleden?

Zouden ze bij al die commerciële zenders werkelijk denken dat er nu nog mensen bestaan die Sleepless in Seattle nooit hebben gezien? Dat kan toch niet. Dus moet het wel zijn dat ze denken dat tv-kijkers kleuters zijn die alles liefst tot in het oneindige herhaald willen zien.

Het zou fijn zijn als een commerciële omroep eens een daad stelde. Als ze bijvoorbeeld bij de 500ste keer dat Sleepless in Seattle dreigt te worden losgelaten op het Nederlandse televisiepubliek, er An Affair to Remember voor of na zouden uitzenden. Dat is de film die de culturele achtergrond vormt van Sleepless in Seattle. De film die volgens Annie Reed (Meg Ryan in Sleepless) een tijdperk toont waarin mensen nog wisten wat liefde was. En die volgens Sam Baldwin (Tom Hanks in Sleepless) een meidenfilm is.

An Affair to Remember is in elk geval een zuiver melodrama uit de tijd, 1957, dat filmmakers zich nog niet voor zuiver melodrama schaamden. De hele film heeft genoeg aan Cary Grant en Deborah Kerr die om elkaar heen cirkelen maar elkaar nog niet mogen hebben. Dialogen en veelbetekenende blikken, meer is eigenlijk niet nodig.

Sleepless in Seattle steunt, behalve op de ingevlochten beelden uit An Affair to Remember en op muziek uit die melodramatische jaren vijftig, op een ingewikkelde plot met radiopsychiaters, dode echtgenotes, schattige kinderen en vliegreizen. Een zuiver melodrama kun je dit niet noemen. Dit zou je misschien actiedrama moeten noemen.

Maar mensen die Sleepless in Seattle nog nooit hebben gezien, moeten vooral eens kijken. Niet voor de gesuikerde romantiek, de traanzoekende scènes of het lang uitgestelde samensmelten van Hanks en Ryan. Maar voor de kleine cynische geestigheden die ook in het script zitten. Kijk maar hoe Tom Hanks een taxi kaapt als hij naar zijn zoontje zoekt.

Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993, VS), Net5, 22.15-0.10u., met reclame.