Chansonnier Claude Nougaro (74) overleden

Claude Nougaro, een van de grootheden van het Franse chanson, is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Nougaro werd, als zoon van een bariton en een pianolerares, geboren in Toulouse en werkte aanvankelijk als leerling-journalist en toneelknecht. Zijn eerste nummers zong hij in 1955 in het befaamde cabaret-café Au Lapin Agile in Montmartre. Nougaro gold als de man die het chanson verbond met invloeden uit jazz en swing. Samen met de Braziliaanse gitarist Baden Powell schreef hij Bidonville (1963) en ook zong hij een eigen tekst op Blue Rondo à la Turk van Dave Brubeck (1965). Een van zijn grootste hits was Le jazz et la java, dat gisteravond door de Franse tv-journaals als zijn lijflied werd betiteld. Zelf noemde hij zich ,,de anti-Trenet: een getourmenteerd type dat blijft zoeken naar een verloren paradijs''. Maandag wordt hij begraven in zijn geboortestad waaraan hij het nummer Toulouse wijdde.