Brussel gaat akkoord met plan ethisch beleggen

Beleggers in sociaal-ethische beleggingsfondsen krijgen een fiscaal voordeel van 2,5 procent. De regeling die dit mogelijk maakt, werd in 2002 door de Tweede Kamer aangenomen en is nu door de Europese Unie goedgekeurd. Dit hebben minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Wijn van Financiën gisteren bekendgemaakt.

De fondsen die onder deze regeling vallen, moeten beleggen in officieel erkende ontwikkelingslanden. Beleggers die hun geld in deze fondsen steken, hoeven daarover geen 1,2 procent vermogensrendementsbelasting te betalen, tot een maximum van 51.390 euro per jaar. Ook krijgen ze over datzelfde bedrag 1,3 procent korting op de inkomensbelasting. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004.

De ASN Bank en de Triodos Bank bieden nu al sociaal-ethische beleggingsfondsen aan. Zij beleggen vooral in microfinancieringsinstellingen als banken in ontwikkelingslanden die kleine leningen verstrekken. Bijvoorbeeld voor het opstarten of uitbreiden van lokale bedrijfjes.

Nu de fiscale voordeelregeling rond is, gaan ze hun fondsen meer onder de aandacht brengen. De ASN Bank biedt nu het ASN-Novib fonds aan, dat vooral belegt in Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Europa. Ab Engelsman van de ASN Bank vertelt dat deze bank eerst de eigen klantenkring en de Novib-achterban gaat ,,bestoken''. Met reclame naar buiten toe zijn ze nog terughoudend. ,,Het fonds heeft een grote maatschappelijke meerwaarde, maar natuurlijk geen superrendement.''

Het bedrijf mikt op rijke idealisten die, in plaats van hun geld weg te geven aan ontwikkelingshulp, inzien dat kredietverstrekking ook heel waardevol is. Volgens Thomas Steiner van de Triodos Bank is beleggen in deze fondsen een moderne vorm van ontwikkelingssamenwerking. Deze bank heeft tien jaar ervaring met microfinanciering.

Het fiscale voordeel geldt alleen voor particuliere beleggers. Beide banken rekenen ook niet op grote institutionele beleggers. Al zijn er goedwillende bedrijven die toch in de fondsen beleggen. Engelsman: ,,Er is een klooster dat een deel van zijn vermogen in ons Novib-fonds heeft belegd''.