Brand in klooster op de berg Athos

In een middeleeuws klooster op de Griekse heilige berg Athos, bij Thessaloniki, heeft gisteren een grote brand gewoed. Volgens eerste berichten heeft de brand geen ernstige schade aangericht aan 13de- en 14de-eeuwse fresco's en andere kunstwerken. In het klooster, waarvan de bouw in 1188 begon en dat daarmee een van de oudste kloosters is op de berg, wonen 25 Servische monniken. Het is een van de twintig kloosters op de uitsluitend door mannen bevolkte Athos. Volgens de brandweer is de schade aan de grotendeels uit hout opgetrokken gebouwen aanmerkelijk. De nieuwe Servische regering van premier Vojislav Koštunica heeft de Servische bevolking financiële steun gevraagd voor het herstel. In 1722 en 1896 werden al eens grote delen van het klooster bij een brand in de as gelegd. (Foto AP)